Wat zijn de asbestrisico’s en kosten bij brand?

  • Asbest

Het verwerken van asbest in woningen is verboden sinds 1993. Wilt u een woning kopen die gebouwd is in 1994 of later? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Heeft u uw oog laten vallen op een woning die gebouwd is in 1993 of vroeger? Dan is het goed mogelijk dat er nog asbest in de woning aanwezig is. Er kan dan sprake zijn van hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest en het is belangrijk om dit te controleren. De aanwezigheid hiervan in een woning levert de nodige risico’s op voor de gezondheid én voor de omgeving in het geval van een brand.

Bouwtechnische keuring en asbestinventarisatie

Homekeur is uw partner voor het uitvoeren van bouwtechnische keuringen. Wilt u een woning kopen en wilt u eerst alles weten over de precieze staat van de woning? Dan voeren wij een bouwtechnische keuring voor u uit. Is de woning in of vóór 1993 gebouwd? Dan is het verstandig om ook een asbestinventarisatie uit te laten voeren. Homekeur behoort tot de gecertificeerde bedrijven voor het uitvoeren van de asbestinventarisatie. Wij inspecteren waar in de woning mogelijk asbest verwerkt is en, indien nodig, sturen wij deeltjes van het materiaal naar een laboratorium voor onderzoek.

Gezondheidsrisico’s bij aanwezigheid van asbest

Asbest is een materiaal dat bestaat uit kleine vezeltjes. Deze vezeltjes zijn niet te zien met het blote oog, maar kunnen makkelijk worden ingeademd. Asbest kan overal in verwerkt zijn, zoals in vensterbanken, plafondplaten, schoorstenen, golfplaten, kozijnenkit, vloerzeil en afvoerbuizen. Daarnaast komt asbest ook voor in losse producten, zoals in oude plantenbakken. Het vormt geen risico wanneer het goed vastzit aan een ander materiaal, maar het risico bestaat altijd dat er vezeltjes loslaten en ingeademd worden. Ontstaat er brand in een woning waarin asbest aanwezig is? Dan kunnen de vezeltjes zich door de hele omgeving verspreiden. Jaarlijks overlijden er naar schatting 1.300 tot 1.500 Nederlanders aan een aandoening die werd veroorzaakt door asbest. Het veroorzaakt onder meer buikvlies-, longvlies- en longkanker.

Asbest saneren is zeer kostbaar

Het preventief laten verwijderen van asbest is prijzig, maar in alle gevallen goedkoper dan de kosten van asbestsanering. Stel dat er brand uitbreekt in de woning met asbest, dan kan asbest over een groot gebied verspreid worden. Een groot oppervlak moet dan worden gesaneerd en deze kosten liggen zeer hoog. Verzekeraars keren in vrijwel alle gevallen onvoldoende uit om alle kosten van te voldoen. Overigens zijn er geen verzekeraars die de kosten van het preventief verwijderen van asbest vergoeden.

Wat zijn de saneringskosten precies?

Bij een brand is het risico groot dat asbest zich over een groter gebied verspreidt. In dit geval is er asbestsanering nodig en krijgt u te maken met saneringskosten. Deze kosten zijn uit meerdere factoren opgebouwd, zoals onderzoekskosten, kosten voor de verontreiniging van grond, oppervlaktewater en grondwater, bereddingskosten en eventuele vervagings- en vernietigingskosten. De maximale dekking wordt al snel bereikt, waardoor het grootste deel van de kosten voor asbestsanering voor uw eigen rekening komt.

Homekeur biedt u zekerheid

Gaat u een woning kopen die gebouwd is vóór 1994 en wilt u zekerheid over de eventuele aanwezigheid van asbest? Homekeur voert graag een asbestinventarisatie uit, zodat u zekerheid heeft. Is er asbest aanwezig? Dan kunnen wij u uiteraard verder ondersteunen en adviseren. U kunt eenvoudig online een afspraak maken.

2022-10-27T15:18:10+01:00