Vochtproblemen door condensatievocht in woning

Vochtproblemen in een woning kunnen meerdere oorzaken hebben. Tijdens een bouwkundige keuring wordt uiteraard gecontroleerd of er sprake is van vochtproblemen in de woning. U ontvangt na de keuring een helder bouwkundig rapport waarin u altijd optimaal duidelijkheid krijgt. Vochtproblemen in de woning kunnen ontstaan door condensatievocht. Wat kunt u hiertegen doen?

Waardoor ontstaan vochtproblemen door condens?

In elke woning is condens aanwezig. Het ontstaat bijvoorbeeld tijdens het koken of tijdens het douchen. Dit condens moet ergens naartoe. Wanneer condens geen gelegenheid krijgt om de woning te verlaten, dan gaat het afzetten op de wanden en uiteindelijk op deze manier voor vochtplekken en schimmel zorgen. Vochtproblemen die ontstaan door condensatievocht zijn niet alleen vervelend, maar brengen ook risico’s voor de gezondheid mee. Dit wilt u niet. Het is daarom belangrijk om vochtproblemen door condens te voorkomen. Wilt u een woning kopen? Dan is het goed om te laten controleren of er sprake is van vochtproblemen in de woning. Dit kan door Homekeur worden vastgesteld door middel van een bouwtechnische keuring.

Er ontstaat een hoge luchtvochtigheid in huis

Wanneer de luchtvochtigheid in huis verhoogd wordt, bijvoorbeeld tijdens het koken of douchen, dan ontstaat er condens. Dit betekent eigenlijk dat er zo veel vocht in de lucht aanwezig is dat het op oppervlakken neerslaat. Denk bijvoorbeeld aan de tegels in de badkamer. De tegels worden nat door stoom die tijdens het douchen ontstaat. Stoom verhoogt de luchtvochtigheid en creëert op die manier condens. Condens komt altijd terecht op koude oppervlakken, zoals tegels, muren en ruiten. In alle woningen waarin geleefd wordt ontstaat condens. Dit kunt u niet tegenhouden. Het gaat dan ook niet om het voorkomen van condens, maar om het goed omgaan met condens.

Waarom moet condens worden aangepakt?

Condens gaat op den duur voor problemen zorgen wanneer er niet op een juiste manier wordt omgegaan met dit vocht. Uiteindelijk gaan er schimmels groeien op de plaatsen waar sprake is van condens, zoals op de voegen van de badkamertegels. Deze schimmels zijn slecht voor de gezondheid en kunnen daarnaast schade aan het huis veroorzaken. Zo kan behang los gaan laten of pleisterwerk begint van de muur af te vallen. Kenmerkend is ook de muffe geur in huis. Om dit alles te voorkomen is het dus belangrijk om op de juiste wijze met condens om te gaan. Zorg dat condens het huis kan verlaten

Condens ontstaat dus wanneer de luchtvochtigheid omhoog gaat. Dit gebeurt vaak op meerdere momenten per dag. Zo zorgt de waterkoker ook vaak voor condens, en deze wordt door veel mensen meerdere keren per dag aan gezet. Om vochtproblemen door condensatievocht te voorkomen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat condens de woning kan verlaten. Dit doet u door de ruimten in huis goed te ventileren. Dit kan door middel van een ventilatiesysteem, maar natuurlijk ook door middel van natuurlijke ventilatie, dus door de ramen open te zetten. Wanneer condens de woning kan verlaten, dan ontstaan er geen vochtproblemen.

Laat een woning altijd controleren op vochtproblemen

Als u een nieuwe woning wilt kopen, dan wilt u zeker zijn dat er geen sprake is van vochtproblemen in huis. Het kan soms erg lang duren voordat vochtproblemen zichtbaar worden. Hierdoor kunt u het gemakkelijk over het hoofd zien, bijvoorbeeld tijdens de bezichtiging. Het is daarom altijd verstandig om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Homekeur staat natuurlijk graag voor u klaar. Wij geven u duidelijkheid over de staat van de woning. U kunt direct online een afspraak bij ons maken. Wilt u eerst meer informatie of advies? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

2022-07-11T13:26:47+01:00