Veiligere meterkast: 5 praktische tips!

Wanneer u een huis koopt, is elektriciteit een van de belangrijke zaken om op te letten. Een onveilige meterkast kan namelijk voor stroomuitval zorgen, maar ook voor brand. Dit komt doordat naast een elektrische installatie zich meestal ook de gasleidingen in de meterkast bevinden. Het is dus niet verwonderlijk dat een groot deel van de huisbranden ontstaat in de meterkast. Gelukkig kunt u zelf veel doen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Bekijk dus deze vijf praktische tips en pas ze toe.

Houd uw meterkast opgeruimd

Veel mensen zien de meterkast als een extra opbergruimte. Het beste is echter om alle installaties in de meterkast goed bereikbaar te houden. Zo kunt u in geval van nood snel de stroom handmatig uitschakelen. Bovendien krijgt een eventueel beginnende brand in een opgeruimde meterkast minder snel de kans om om zich heen te grijpen. Daarom is het ook absoluut af te raden om brandbare materialen in uw meterkast te bewaren.

Wees voorbereid met een zaklamp en rookmelder

Stroomuitval gebeurt altijd onverwachts. Om u goed voor te bereiden is het handig om een van uw zaklampen een vaste plaats in de meterkast te geven. Zo heeft u altijd licht bij de hand als u in het donker de schakelkast moet bedienen. Verder kan een rookmelder levens redden, doordat deze u waarschuwt wanneer er rookontwikkeling in de meterkast is.

Controleer de werking van de aardlekschakelaar(s)

Een aardlekschakelaar beschermt tegen elektrische schokken, doordat het de stroomtoevoer stopt wanneer de lekstroom het maximum overschrijdt. Het is dus belangrijk om te checken of de aardlekschakelaar nog naar behoren werkt. Doe dit minimaal twee keer per jaar.

Ventileer uw meterkast

Ook de werking van uw aardgasinstallatie dient u in de gaten te houden. Via een simpel ventilatierooster in de deur ruikt u sneller of er een gaslek aanwezig is.

Zorg voor een overspanningsbeveiliging

Een te hoge elektrische spanning kan uw apparatuur beschadigen, zoals bij een blikseminslag. Een overspanningsbeveiliging houdt uw apparaten in dat geval veilig.

Bouwtechnische keuring

Een dergelijke keuring geeft u meer duidelijkheid over de bouwtechnische staat van de woning. Laat deze daarom vooraf controleren via een bouwtechnische keuring of neem contact met ons op!
2024-03-04T08:37:55+01:00