Bieden op een huis? Doe het verstandig

Bieden op het droomhuis waar u wilt wonen is spannend. De huizenmarkt lijkt heel anders te werken dan andere markten met vraag en aanbod. Toch is het belangrijk om uw emoties te beheersen en met nuchter verstand te bepalen wat een huis u waard is. Wij geven u graag wat tips!

Wat is een huis waard?

De waarde van een huis hangt er van af wat de liefhebber er voor over heeft, of wat een gek er voor geeft. Staan er weinig huizen te koop op de gewenste locatie dan zal de prijs hoger zijn dan als er veel huizen aangeboden worden. Niet het huis zelf bepaalt de waarde, maar de markt van vraag en aanbod. Maar u berekent zelf wat u kunt uitgeven.

De waarde bepalen

Bepaal duidelijk voor uzelf wat u wilt uitgeven. Vaak komen daar al variabelen bij. “Als de badkamer en de keuken goed zijn, of als de tuin groot is, dan mag het huis 10.000 euro meer kosten.” U begeeft zich hiermee op een glijdende schaal, en dat is niet verstandig. Neem liever het zekere voor het onzekere. U wilt een huis kopen en ziet uw gezin er al in wonen. Misschien bent u in gedachten al met de inrichting bezig.
Stop! Eerst moet u zeker weten dat het huis voldoet aan gewone technische basisvoorwaarden. Is de elektra veilig? Is de fundering in orde? Lekt het dak niet? Welke onderhoudsklussen zijn er in de komende vijf jaar te verwachten? Pas als u die kosten in kaart gebracht heeft, kunt u een goede prijs voor het huis berekenen. Daarna kunt u onderhandelen met de verkopende partij. Een andere strategie is direct een eindbod uitbrengen. Soms levert dat succes op.

Neem een expert in de arm

Met een bouwkundig rapport kunt u goed voorbereid onderhandelen over uw droomhuis. Een goede bouwkundige keuring brengt ook verborgen gebreken in kaart die u bij een bezichtiging niet kunt ontdekken. Een bouwkundig inspecteur meet leidingen door, controleert elektra, herkent sporen van lekkage en verzakking. U krijgt een rapport met een duidelijk verhaal en de geraamde kosten.
Vraag vooraf zo’n bouwkundig rapport aan en bepaal op basis daarvan zelf wat uw droomhuis mag kosten. Met een expert staat u er niet alleen voor.
2020-12-21T21:43:01+01:00