Herken de houtworm en voorkom erger!

Na lang wachten is het zover. U staat op het punt uw droomhuis te kopen. Alles lijkt perfect in orde. Dat wil zeggen: tot op de dag waarop de verbouwingswerkzaamheden beginnen. Want dan kan plotseling aan het licht komen dat u niet de enige bewoner van uw nieuwe huis bent. Zitten er kleine gaatjes van 3 à 4 mm in de balken of de raamkozijnen? Dan deelt u uw nieuwe woning waarschijnlijk met de houtworm.

Herken de houtworm

Houtwormen zijn insectenlarven die in hout leven. Meestal gaat het om de larve van de houtwormkever. Toch komen ook larven van andere kevers voor, zoals de boktor. Als houtwormen niet op tijd bestreden worden, kunnen ze ernstige schade aan het hout aanrichten. Doordat de keverlarven gangen boren in het hout, worden houtconstructies poreuzer en vatbaarder voor de inwerking van weer en wind. Deze schade is niet altijd direct voor het oog zichtbaar.

Belangrijk om te weten als u een huis koopt, is dat de houtworm niet geldt als een verborgen gebrek. Het is dus zaak om de houtworm op te sporen nog voordat u uw handtekening zet. Let goed op gaatjes in het hout, maar ook op verpulverd houtstof op de grond. De zolder, maar ook draagbalken, eventuele houten kozijnen en houten vloeren verdienen een zorgvuldige inspectie.

Wat te doen in geval van houtworm?

Constateert u houtworm en wilt u het huis toch kopen, dan zal er een expert nodig zijn om de houtworm te verwijderen. De huisboktor wordt bestreden door middel van injecties met in het hout. Daartoe worden er gaatjes in het hout geboord en buisjes met insecticide aangebracht. Zijn de houtconstructies al sterk aangetast, dan moeten ze worden verstevigd. Bij een ernstig verzwakte dakconstructie zult u bijvoorbeeld de hulp moeten inroepen van een dakwerker.

Zekerheid over uw toekomstige woning?

Het herstellen van verzwakte houtconstructies kan een kostbare zaak zijn. Voorkom dat u voor onaangename verrassingen komt te staan en kies voor een gedegen bouwkundige keuring. Onze specialisten komen graag langs voor een uitgebreide taxatie. Zo weet u met Homekeur altijd waar u aan toe bent.

2020-12-21T21:42:42+01:00