Huis laten verbouwen duurt erg lang!

Plannen om uw huis te verbouwen? Zorg dat u er snel bij bent! Door een tekort aan bouwvakkers groeien de wachtlijsten. Momenteel heeft 20% van de bouwbedrijven onvoldoende vaklieden om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.

Stijgende prijzen in de bouwsector

Volgens econoom Floris Jansen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zorgt het personeelstekort ervoor dat de prijzen omhoog gaan. Het bureau kwam in augustus met nieuwe cijfers over de bouwsector. Te verwachten valt dat de prijzen met de maand zullen stijgen.

Tekort aan personeel

Brancheorganisatie Bouwend Nederland gaat er niet van uit dat die situatie op korte termijn zal veranderen. Volgens een woordvoerder is er elk jaar een tekort van 8.000 nieuwe instromers. Nieuwe vakkrachten moeten eerst worden opgeleid. Ook daar gaat de nodige tijd in zitten.

Onvervulde vacatures

Het aantal vacatures in de bouw is dan ook sinds 2009 niet zo hoog geweest. Begin 2017 was er sprake van 11.400 onvervulde werkplaatsen. Veel bouwbedrijven zoeken naarstig naar personeel, maar kunnen niemand vinden.

Als het aan Bouwend Nederland ligt, wordt het tijd voor een charmeoffensief. Naast het personeelstekort hebben veel bedrijven ook te maken met vergrijzing van het personeelsbestand. Jongeren associëren de bouwsector vaak nog met zwaar en vies werk, dus het wordt volgens een woordvoerder hoog tijd om de positieve kanten in het zonnetje te zetten. Werken in de bouw is namelijk aantrekkelijk en gevarieerd. Ook voor zzp’ers biedt de bouw volop ruimte om zelfstandig aan de slag te gaan.

Huis verbouwen duurt lang

Wat het charmeoffensief zal uitrichten, moet de toekomst nog uitwijzen. Duidelijk is in elk geval dat het personeelstekort gevolgen heeft voor huiseigenaren. Wie een nieuwe badkamer wil laten aanleggen, krijgt te maken met hogere tarieven en lange wachtlijsten. Het gevolg: die nieuwe badkamer of keuken laat wel erg lang op zich wachten.

Verbouwen? Kies snel voor duidelijkheid

Heeft u een nieuw huis op het oog en wilt u dit laten verbouwen? Houd dan beslist rekening met een wachttijd. Juist nu is het zaak om zo snel mogelijk duidelijkheid te creëren, zodat u straks weet waar u aan toe bent. Maak daarom nu alvast een afspraak met HomeKeur voor een bouwkundige keuring!

2020-12-21T21:42:24+01:00