Tips om goed te ventileren: voorkom vochtproblemen
Het goed ventileren van een woning is essentieel om vochtproblemen in huis te voorkomen. Veel woningen hebben te maken met vochtproblemen, in meer of mindere mate, en dit kan erg vervelende gevolgen hebben. Uiteraard komt het de staat van de woning niet ten goede, maar vochtproblemen kunnen ook leiden tot gezondheidsrisico’s. Tijdens een bouwkundige keuring door Homekeur wordt uw woning, onder meer, gecontroleerd op de aanwezigheid van vochtproblemen.
Vochtproblemen vaststellen met een bouwtechnische keuring
In bepaalde gevallen is het duidelijk zichtbaar dat een woning vochtproblemen heeft. U ziet bijvoorbeeld schimmel op de wanden of vochtplekken in de muren of het plafond. In andere gevallen zijn er wel vochtproblemen aanwezig, maar zijn deze niet direct zichtbaar. Het is juist daarom altijd aan te raden om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren wanneer u een woning wilt kopen. In het bouwkundig rapport vindt u alle informatie over de staat van de woning. Hierin kunt u ook direct aflezen of er sprake is van vochtproblemen. Zijn deze er niet en wilt u zelf vochtproblemen in de woning voorkomen in de toekomst? Wij geven u graag 5 handige tips.
1. Laat de mechanische ventilatie altijd aan
Is de woning voorzien van mechanische ventilatie? Laat deze dan onder normale omstandigheden altijd ingeschakeld staan. Dit betekent dat u de mechanische ventilatie alleen uitschakelt wanneer er onderhoud aan het systeem wordt uitgevoerd of wanneer u een melding ontvangt dat u, wegens een calamiteit, ramen en deuren gesloten dient te houden. In alle andere situaties laat u de mechanische ventilatie ingeschakeld staan.
2. Reiniging en onderhoud
Ventilatieroosters, -ventielen en afvoerkanalen worden vaak vergeten als het gaat om werkzaamheden op het gebied van reiniging en onderhoud. Toch is dit wel belangrijk om zeker te blijven van een goede ventilatie. Het is aan te raden om de roosters en ventielen eens per jaar goed te reinigen. Om het jaar heeft de motoronderhoud nodig en eens per 8 jaar dient er een reiniging van de afvoerkanalen plaats te vinden.
3. Zorg voor een goede doorstroming
Een raam in één ruimte even openzetten is niet voldoende wanneer de frisse lucht vervolgens niet door het huis kan stromen. Voor een goede doorstroming van verse lucht is het belangrijk dat de verse lucht onder deuren door kan. Het is daarom aan te raden om binnendeuren wat in te laten korten als deze te lang zijn. Een opening van ongeveer 1,5 centimeter onder de deur is voldoende. Is dit niet mogelijk of wenselijk? Dan is het ook een optie om roosters in de deuren te laten plaatsen.
4. Dagelijks verse lucht
Het is belangrijk om elke dag verse lucht door de woning te laten stromen. Dit betekent niet dat u de hele dag een raam open moet laten staan. Een half uurtje is voldoende. Dit levert u bovendien direct een energiebesparing op. Verse lucht wordt namelijk sneller en beter verwarmd dan oude lucht. U hoeft dus minder hard en lang te stoken wanneer de lucht in huis vers is.
5. Maatregelen voor beter ventileren
Gaat u de woning verbouwen of wilt u het huis laten isoleren? In meerdere situaties, zoals ook bij het vervangen van kozijnen, ontstaan er mogelijkheden om direct maatregelen te nemen voor het verbeteren van de ventilatie. U kunt bijvoorbeeld denken aan CO2-sensoren of het laten toepassen van winddrukgeregelde roosters in kozijnen.
Voorkom de aankoop van een woning met vochtproblemen
Wanneer er sprake is van vochtproblemen in een woning, dan kan het erg lastig zijn om deze problemen op te lossen. In vrijwel alle gevallen brengt dit kosten met zich mee. Wilt u een woning kopen? Dan is het altijd goed om met een bouwtechnische keuring te laten vaststellen of er sprake is van vochtproblemen in de woning. Dit geeft u optimaal inzicht en duidelijkheid. Homekeur voert deze keuring graag voor u uit. Maak direct een afspraak of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie en advies.