Energielabel verplicht voor een recreatiewoning: ja of nee?

Voor Nederlandse woningen geldt een labelplicht, wat betekent dat er bij verkoop of verhuur van de woning een actueel energielabel aanwezig dient te zijn. Veel mensen vragen zich af of deze labelplicht ook geldt voor recreatiewoningen. Moet u een energielabel aanvragen voor uw recreatiewoning als u deze wilt gaan verkopen of verhuren? En in hoeverre is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren als u een recreatiehuisje wilt gaan kopen? Homekeur vertelt u hier graag alles over.

Vanaf 1 januari 2024 wordt het verplicht om bij verkoop of verhuur van een recreatiewoning een actueel energielabel te hebben.

Bouwtechnische keuring laten uitvoeren bij aankoop

Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring is altijd verstandig als u een woning wilt kopen. Voor het aankopen van een recreatiewoning is dit eigenlijk niet anders. Het is voor u immers belangrijk om zekerheid te hebben over de staat van de recreatiewoning. Zijn er problemen met de recreatiewoning, zoals vochtproblemen, een slecht dak of problemen met de fundering? Dan wilt u dit weten voordat u het recreatiehuisje koopt. Een bouwkundig rapport geeft u duidelijkheid. U krijgt van ons altijd een overzichtelijk rapport wanneer u de bouwtechnische keuring door ons laat uitvoeren.

Heeft een recreatiewoning een energielabel nodig?

Als een gebouw wordt opgeleverd, verhuurd of verkocht, dan dient dit gebouw te zijn voorzien van een actueel energielabel. Recreatiewoningen zijn hier in de basis geen uitzondering van. Wel is er een uitzondering die betrekking heeft op recreatiewoningen. Er geldt op dit moment nog een uitzondering voor recreatiewoningen die jaarlijks minder dan 4 maanden worden gebruikt en waarbij het energieverbruik naar verwachting minder dan 25 procent bedraagt van het energieverbruik in het geval van permanente bewoning.

Energielabel voor recreatiewoningen wordt verplicht!

Het spreekt voor zich dat het belangrijk is om te weten hoe energiezuinig een accommodatie is. Op dit moment zijn veel recreatiewoningen in Nederland nog niet voorzien van een energielabel, maar dit wordt wel verplicht gesteld. Vanaf 1 januari 2024 wordt het verplicht om bij verkoop of verhuur van een recreatiewoning een actueel energielabel te hebben. Het energielabel is niet alleen nuttig voor de koper of huurder om een indruk te krijgen van het energieverbruik. Ook voor het verduurzamen van een recreatiewoning is een energielabel een belangrijk hulpmiddel.

Juist omdat het nu belangrijk is om het verbruik van gas en stroom te verminderen, wordt het energielabel ook voor recreatiewoningen verplicht gesteld. Beheerders van vakantiewoningen en eigenaren van recreatiehuizen krijgen tot 1 januari 2024 de tijd om een energielabel te registreren. Het energielabel moet dus in 2023 worden geregistreerd.

Homekeur staat klaar voor kopers en verkopers

Wilt u een recreatiewoning kopen en zekerheid hebben over de staat van de recreatiewoning? Dan voeren wij graag een bouwtechnische keuring voor u uit, waarna wij u van een duidelijk en overzichtelijk rapport voorzien. Wilt u een recreatiehuis gaan verkopen of verhuren met een energielabel, maar is dit energielabel nog niet aanwezig? U kunt het energielabel aanvragen bij ons. Wij maken het graag voor u in orde. Wilt u meer informatie of een persoonlijk advies? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

2023-06-09T07:59:34+01:00