5 Tips om uw huis te verkopen zonder makelaar

De huidige Nederlandse woningmarkt wordt gekenmerkt door veel vraag en weinig aanbod. Een van de gevolgen daarvan is dat steeds meer mensen besluiten om hun woning te verkopen zonder hulp van een makelaar. Als koper is het wel verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Wellicht is verkopen zonder een makelaar ook voor u een optie, aangezien u er geld mee kunt besparen. In dit artikel vindt u vijf tips om uw woning te verkopen zonder makelaar.

Tip 1: Ken de wet- en regelgeving

Hoewel het merendeel van de woningen nog altijd verkocht wordt via een verkoopmakelaar, is er sprake van een nieuwe trend. Steeds vaker worden woningen namelijk verkocht zonder een makelaar. Wanneer u dit van plan bent zijn er een aantal zaken waar u even goed op moet letten. Zo is het belangrijk om uw goed in te lezen in de wet- en regelgeving rondom huizenverkoop en de lokale huizenmarkt. Verdiep u daarnaast in alle aspecten van een bouwtechnische keuring. Daardoor bent u goed voorbereid en verloopt de huizenverkoop sneller.

Tip 2: Maak een promotie plan

Bedenk vantevoren goed hoe u de woning wilt gaan promoten. Bepaal voordat de verkoop begint zelf wat u allemaal wilt gaan doen, zoals het maken van foto’s en het gebruik van social media kanalen. Populaire social media kanalen zijn onder andere Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter.

Tip 3: Stel een duidelijke vraagprijs op

Ten derde is het belangrijk om een duidelijke vraagprijs vast te stellen, inclusief ondergrens. U wilt de woning natuurlijk niet voor een te lage prijs verkopen, maar potentiële kopers ook niet afschrikken door een hoge vraagprijs. Vindt u het lastig om een geschikte prijs vast te stellen? Laat dan een taxatierapport opstellen en onderzoek wat de verkoopprijs is van woningen uw buurt.

Tip 4: Stel documenten en contracten op

Wie zijn of haar woning wil verkopen zonder makelaar zal allerlei documenten en contracten moeten opstellen. Wees u zich hiervan bewust. Belangrijke documenten zijn bijvoorbeeld de akte van levering, een definitief energielabel en een splitsingsakte als deze van toepassing is.

Tip 5: Informeer bij eventuele gebreken/bijzonderheden

Tenslotte is het belangrijk om uw koper goed te informeren. Wees daarbij eerlijk en oprecht. Vertel hem of haar bijvoorbeeld over eventuele gebreken en bijzonderheden van uw woning. Dit is verplicht, aangezien de koper u anders aansprakelijk kan stellen, waardoor u mogelijk een schadevergoeding moet betalen. Een koper heeft daarentegen een onderzoeksplicht.

Wilt u tijdens het kopen van een nieuwe woning graag een bouwkundige inspectie laten uitvoeren? Vraag dan een inspectie aan bij Homekeur, en onze professionals helpen u graag verder!

2020-12-21T17:28:02+01:00