Recreatiewoning voorzien van energielabel: hier letten wij op!

Een recreatiewoning moet worden voorzien van een energielabel. Wanneer u een recreatiehuis wilt kopen, dan kunt u door Homekeur een bouwkundige keuring laten uitvoeren om zeker te zijn van de staat van de woning. Wij controleren de woning op alle belangrijke punten, zodat wij u in een bouwkundig rapport duidelijkheid kunnen geven over eventuele gebreken of kostenposten die eraan zitten te komen.

Homekeur is niet alleen uw ervaren partner voor het laten uitvoeren van bouwtechnische keuringen. Ook voor het aanvragen van een energielabel voor een recreatiewoning bent u welkom bij ons. Het energielabel wordt aangevraagd door de verkopende of verhurende partij.

Belang van een energielabel voor recreatiewoningen

De energietarieven zijn de laatste tijd natuurlijk enorm gestegen. Iedereen heeft hiermee te maken gehad. Hierdoor zijn mensen nog meer waarde gaan hechten aan het energielabel. Woningen met een relatief slecht energielabel worden aanzienlijk minder snel verkocht dan huizen die van een positief energielabel zijn voorzien. Voor de aankoop van een recreatiewoning is dit eigenlijk niet anders. U wilt gewoon een goede indicatie hebben van de energiezuinigheid van de recreatiewoning die u wilt kopen. Als verkoper van een recreatiewoning wilt u wellicht eerst nog zorgen voor verduurzaming van de woning. In alle gevallen is het goed om een energielabel voor de recreatiewoning te hebben. Dit is nu nog optioneel, maar dit wordt binnenkort verplicht.

Verplichting energielabel voor recreatiewoningen

Vanaf 1 januari 2024 wordt het ook voor eigenaren van recreatiewoningen verplicht om deze woningen van een energielabel te voorzien. Dit betekent dat het energielabel in 2023 moet worden geregistreerd, zodat de vakantiewoning op 1 januari 2024 van een geregistreerd energielabel is voorzien. Als eigenaar van een recreatiewoning kunt u natuurlijk de nodige maatregelen nemen om het recreatiehuis te verduurzamen. Zo kunt u deze bijvoorbeeld laten isoleren, de beglazing laten vervangen door HR++ glas of bijvoorbeeld zonnepanelen laten installeren. Elke maatregel die u neemt om de recreatiewoning te verduurzamen draagt bij aan het verkrijgen van een positiever energielabel.

Waar letten wij op bij het toekennen van een energielabel?

Homekeur werkt uitsluitend met ervaren, gediplomeerde adviseurs voor het toekennen van energielabels aan zowel reguliere woningen als recreatiewoningen. Wij letten bij de inspectie op alle belangrijke zaken die relevant zijn voor de energiezuinigheid van de recreatiewoning. In de basis kijken wij hiervoor naar de grootte van het recreatiehuis, het soort vakantiewoning en het bouwjaar. Aanvullend controleren wij hoe energiezuinig installaties zijn en in welke mate de recreatiewoning is geïsoleerd. Vanzelfsprekend bekijken wij ook extra installaties op het gebied van energiezuinigheid, zoals zonnepanelen installaties. Hoe energiezuiniger de recreatiewoning, hoe positiever het energielabel.

Wilt u een recreatiewoning kopen of verkopen?

Wanneer u een mooie recreatiewoning op het oog heeft om aan te kopen, dan is het altijd aan te raden om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Homekeur doet dit graag voor u en biedt u middels een overzichtelijk rapport duidelijkheid over de actuele staat van de woning. Daarnaast bieden wij u informatie en deskundige adviezen in de rapportage. Wilt u uw recreatiewoning juist verkopen? Dan is het goed om voorafgaand aan de verkoop een energielabel aan te vragen voor de recreatiewoning. U kunt bij ons een energielabel aanvragen via de website. Wilt u eerst meer informatie of advies over de bouwtechnische keuring of het energielabel? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

2023-08-28T08:11:08+01:00