Wanneer een bouwtechnische keuring?

Wanneer een bouwtechnische keuring?

Een bouwtechnische keuring, wanneer laat u deze uitvoeren door Homekeur? In een andere blog hebben wij een uitleg gegeven over wat een bouwkundige keuring is. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de verschillende scenario’s wanneer een bouwtechnische keuring verstandig is om uit te laten voeren.

Bij aankoop van een woning

De voornaamste reden wanneer een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd heeft te maken met de aankoop van een woning. De keuring wordt bij alle soorten woningen uitgevoerd: huizen, appartementen, woonboten et cetera. Soms wordt er gekozen om de inspectie uit te laten voeren voordat het bod wordt uitgebracht en in sommige gevallen pas daarna. Laten we even kijken waarom dat zo is.

Bouwkundige keuring vóór het bod

Wanneer een bouwtechnische keuring wordt uitgevoerd voordat er een bod uit wordt gebracht, loopt de koper meer risico dat het huis aan hem voorbij gaat. Afhankelijk van de huizenmarkt kunnen woningen erg gewild zijn en dus maar heel kort in de verkoop staan. Al is een afspraak voor een bouwkundige keuring zo gemaakt en uitgevoerd, er gaat altijd wat tijd overheen. Tijd waarin iemand anders een bod uit kan brengen. Om deze concurrentie te voorkomen is het mogelijk een bouwtechnische keuring uit te voeren wanneer het bod al staat.

Keuring ná het bod

“Maar het bod staat al, wat heb ik dan nog aan een bouwkundig rapport?”. Wanneer een bouwtechnische keuring wordt uitgevoerd na een bod, dient u hier met het uitbrengen van een bod rekening mee houden. U kunt namelijk een bod uitbrengen waarin staat dat de overeenkomst wordt ontbonden wanneer het bouwkundig rapport aangeeft dat de woning schade of gebreken heeft waarbij de reparatiekosten hoger uitvallen dan een vooraf bepaald bedrag. Vaak is dit €5.000 euro. Deze schade bestaat vaak uit minder zichtbare gebreken zoals vochtophoping en rotting in de fundering. In dit geval moet de inspectie binnen twintig dagen nadat het bod geplaatst is worden uitgevoerd. Wanneer de bouwkundige keuring niet in het bod is meegenomen, is er nog steeds mogelijkheid om deze uit te laten voeren als voorwaarde. In dit geval is er alleen wat meer haast. Alles moet namelijk gebeuren binnen de wettelijke bedenktijd van drie dagen. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

2023-09-01T12:10:42+01:00