Onderhoudskosten van een rieten dak

Na verloop van tijd heeft een rieten dak meer onderhoud nodig dan andere vormen van dakbedekking. Deze regelmatige aandacht is essentieel voor het verkrijgen van de maximale levensduur van uw rieten dak. Gaat u een huis kopen met een rieten dak, dan wilt u natuurlijk weten aan welke kosten u ongeveer moet denken. In dit blog geven wij u een overzicht.

Mooie randen leven kort

Toch zult u – net als bij alle andere daksystemen – op een gegeven moment moeten kijken naar het onderhoud van een rieten dak. Wanneer de liggers en rondsels verslijten, moet de rand worden vervangen. Het maakt niet uit hoe eenvoudig of gecompliceerd die rand is. Over het algemeen geldt dat daken met een decoratieve rand mooi zijn voor het uiterlijk, maar meestal geen lang leven beschoren zijn. Vaak is de rand bedekt met draadgaas, waardoor de levensduur wordt verlengd, omdat draadgaas zaken een tijdje vast kan vasthouden nadat de houten delen zijn verzwakt.

Verhogingen en delen die water dragen

In een ideale situatie zou de rug van uw rieten dak over de gehele lengte van uw huis moeten zijn, maar in de praktijk is dit zelden het geval. De verhogingen van het dak die het meest blootgesteld zijn aan het weer zullen sneller slijten dan de beschutte delen van het stro. Ook zullen delen van de nok die extra water dragen nóg sneller vervallen. Dit zorgt ervoor dat delen van de rand onder elke schoorsteen vaak heel vroeg aandacht nodig hebben.

Meestal zou dit na zeven tot twaalf jaar al moeten gebeuren. Afhankelijk van de locatie zal het ongeveer tien tot twintig jaar duren voordat de nok van uw dak een totale vervanging moet ondergaan.

Geschatte onderhoudskosten

Wanneer bindingen in zicht komen, dan kunnen rietdekkers deze opnieuw onder het riet werken. Dit zijn werkzaamheden die doorgaans binnen een dag kunnen worden uitgevoerd. De kosten variëren van € 450,- tot € 900,-. Bij een nieuw dak is in principe regelmatige inspectie voldoende. De kosten hiervoor kunnen jaarlijks ongeveer € 1 tot € 2 euro per vierkante meter bedragen. Bij grote reparaties zullen de kosten uiteraard hoger zijn.

Keuring rieten dak

Gaat u een huis kopen met een rieten dak, laat u dan goed voorlichten over de onderhoudskosten en wanneer het riet toe is aan een vervanging. Wilt u meer weten? Vraag bij ons een bouwkundige keuring aan of neem vrijblijvend contact met ons op.

2020-12-21T21:26:51+01:00