Lekkage door een loodslab? Onderneem actie!

Een loodslab is een strook lood dat voor een waterdichte aansluiting tussen verschillende delen van een gebouw wordt gebruikt. Denk aan een dakvenster, dak of een schoorsteen. Het lood voorkomt dat regen (zakwater) niet in de muur loopt. Wanneer de loodslab van uw huis of pand versleten, gebroken of verbogen is dan kan dit een lekkage veroorzaken. Een lekkage van de loodflap is erg vervelend en kan veel schade veroorzaken. Tijdens een bouwkundige keuring inspecteren we altijd de staat van de loodslabben rondom de woning.

Oorzaken lek door een loodslab

Het is belangrijk om minimaal twee keer per jaar de loodslabben te controleren. Zitten deze nog goed in het beton? Is de betonnen voeg nog in goede staat? Zitten er scheuren in het lood? Of is deze aan het loslaten? Als u niet tijdig het lood gaat vervangen, dan kan er water in uw (spouw)muur lopen en voor schade gaan zorgen.

Inspectie van het lood

Het gebruik van voeglood of spouwlood komt vooral voor bij daken, schoorstenen en op balkons. In deze video ziet u onze inspecteur die het lood van een balkon naloopt.

Gevolgen van een lek van uw loodslab

Zit de loodslab niet goed in de muur, dan loopt water verkeerd weg en komt het tussen of in de muur. Lekkend water in de muren kan leiden tot schimmel in de woning. Op muren rondom uw dak of balkon zult u vochtplekken zien verschijnen. Deze zijn vervelend en niet zo eenvoudig te herstellen. Bij een bouwkundige keuring van een woning doen wij altijd diverse vochtmetingen om zo een mogelijke lekkage op te sporen.

Vraag een bouwkundige inspectie aan

Bent u van plan om een andere woning of pand te betrekken? Vraag dan eerst een bouwtechnische keuring aan om na te gaan of de loodslab van uw droomhuis en andere bouwkundige zaken voldoet aan de vereisten.

2020-12-21T21:26:21+01:00