Lekkage van de loodslab? Onderneem actie!

Een loodslab is in feite een strook lood dat voor een waterdichte aansluiting tussen verschillende delen van een gebouw wordt gebruikt. Denk maar aan een dakvenster of een schoorsteen. Wanneer de loodslab van uw huis of pand lekkages vertoont, dan is het erg belangrijk dat u de juiste stappen neemt om precies na te gaan waar het lek is en deze laat verhelpen. Een lekkage van de loodflap is namelijk erg gevaarlijk. Tijdens een bouwkundige keuring inspecteren we de diverse loodslabben rondom de woning.

Oorzaken lek van een loodslab

Er kunnen veel oorzaken zijn voor lekken onder een betonnen plaat, maar de meest voorkomende is klei onder uw fundament. Door de grond onder de vloer te bewegen en te verplaatsen, werd een enorme druk op het beton uitgeoefend en het beton zelf ging omhoog, werd verschoven en uiteindelijk gekraakt.

Verschillende soorten klei kunnen uitzetten wanneer ze nat zijn en ze krimpen in als het droog is, met als gevolg dat een fitting los kan raken of dat er een barst wordt gevormd en een lek ontstaat. Het is erg belangrijk om een slablekkage vroeg op te vangen voordat het veel meer schade aan uw huis veroorzaakt en u ook veel meer geld kost.

Tekenen van een slablekkage

Wanneer er sprake is van een slablekkage, dan zult u waarschijnlijk de volgende tekenen merken:

  • Als u water hoort lopen terwijl alle watertoevoeren zijn afgesloten.
  • Als er een warme plek in de vloer is, kan dit duiden op een lek in de warmwaterleiding.
  • Als er meeldauw of overmatige schimmel onder uw tapijten is, heeft u mogelijk een lek in de plaat.
  • Als de plaat is gebroken.
  • Als u een abnormaal hoge waterrekening hebt; een lek kan heel veel geld kosten voordat u het zelfs maar hebt gevonden.

Gevolgen van een lek van uw loodslab

Lekkend water leidt tot schimmel en het langdurig inademen van schimmels kan leiden tot substantiële ademhalingsproblemen. Als u een tekenen van een lek onder uw tapijt vindt, dan is het zeer aan te raden om contact op te nemen met een specialist, die voor u kan nagaan waar het lek zich bevindt en de oorzaak van de schimmelvorming kan tegengaan. Wanneer een lek onopgemerkt blijft of niet wordt aangepakt, dan bestaat de kans dat er rotte plekken ontstaan die de ondersteunende structuren van uw huis kunnen aantasten.

Vraag een bouwkundige inspectie aan

Bent u van plan om een andere woning of pand te betrekken? Vraag dan eerst een woninginspectie aan om na te gaan of de loodslab van uw droomhuis en andere bouwkundige zaken voldoet aan de vereisten.

2019-03-02T11:14:59+00:00