NHG goedkoper in 2020: kans om huis te kopen!

Het kabinet heeft besloten dat het voor starters makkelijker moet worden om een woning te kopen. Hierdoor zal de NHG, ofwel de Nationale Hypotheek Garantie, in 2020 enkele honderden euro’s goedkoper worden. Op dit moment betalen kopers bij de aankoop van hun huis 0,9 procent van de koopsom aan de NHG-premie. Dit percentage wordt in 2020 verlaagd naar 0,7 procent.

Woning kopen? Eerst een bouwtechnische keuring!

Of u nu een woning wilt kopen met of zonder NHG, en of u dit nu in 2019 of in 2020 wilt doen; in alle gevallen is het verstandig om eerst een bouwtechnische keuring uit te laten voeren voor u de woning koopt. Een woning kan op het oog perfect in orde zijn, maar toch behoorlijke gebreken hebben die u veel extra geld gaan kosten. Een bouwtechnische keuring brengt alle eventuele gebreken aan het licht. Komt u voor extra kosten te staan? Dan kan dit gegeven worden meegenomen in de prijsonderhandelingen.

Woning kopen voor makkelijker worden voor starters

Voorheen was het mogelijk om een hoger hypotheekbedrag te lenen voor het voldoen van alle bijkomende kosten bij woningaankoop. Deze bijkomende kosten vormen ongeveer 6 procent van de woningprijs. Tegenwoordig mag er niet méér geleend worden dan de woningprijs, waardoor alle bijkomende kosten voor eigen rekening komen.

Daarnaast worden de woningen duurder, waardoor ook de bijkomende kosten die starters zelf moeten ophoesten flink hoger worden. Alles bij elkaar genomen zorgt dit ervoor dat starters vaak niet makkelijk een huis kunnen kopen. Door de kosten voor de NHG-premie te verlagen zou het makkelijker moeten worden voor deze starters om een huis te kopen.

Besparing van enkele honderden euro’s

Het te besparen bedrag op de NHG-premie staat uiteraard in verhouding tot de woningprijs. Er kan 0,2 procent van de woningprijs worden bespaard op de premiekosten. Starters die een woning kopen van 250.000 euro kunnen dus 500 euro besparen en starters die een woning kopen van 300.000 euro besparen 600 euro. Dat zijn toch aardige bedragen die bespaard kunnen worden door de verlaging van 0,2 procent. Het kabinet geeft aan dat het de bedoeling is dat vooral de starters hierdoor ‘meer lucht’ krijgen als het om het financiële plaatje van een huis kopen gaat.

Extra kosten voorkomen met een bouwtechnische keuring

Starters kunnen vanaf 2020 dus een mooi bedrag besparen op de NHG-premie. Het is dan vanzelfsprekend erg zonde wanneer er op een andere manier meer kosten moeten worden betaald dan nodig. Onnodige extra kosten kunnen worden voorkomen door een bouwtechnische keuring uit te laten voeren door Homekeur. U kunt direct een afspraak maken via onze website.

 

2020-01-24T14:21:25+01:00