De 5 meestvoorkomende gebreken in de keuken

Veel woningeigenaren krijgen te maken met zogenaamde verborgen gebreken. Bij het bezichtigen van een woning is niets vreemds opgemerkt, maar na aankoop van de woning blijken er toch wel wat gebreken te zijn die opgelost moeten worden. Dit zorgt vanzelfsprekend voor extra kosten. In bepaalde gevallen zijn gebreken relatief makkelijk en voordelig op te lossen, in andere gevallen krijgt u te maken met behoorlijk wat gevolgschade. Diverse gebreken komen voor in de keuken van een woning.

Een bouwtechnische keuring spoort gebreken op

Wanneer u gebreken in de keuken opmerkt voordat u de woning koopt, dan kan dit worden meegenomen in de onderhandelingen over de woningprijs. Dit is makkelijker dan wanneer u de verkopende partij na aankoop van de woning aansprakelijk moet stellen voor de aanwezigheid van verborgen gebreken. Een bouwkundige keuring spoort alle gebreken op, waaronder uiteraard ook in de keuken. Hieronder benoemen wij enkele van de meest voorkomende gebreken in de keuken.

1. Lekkages

Lekkages komen erg veel voor in de keuken. Soms is het heel duidelijk te zien dat er lekkage is of kunt u zien dat er eerder lekkage is geweest. In andere gevallen is de lekkage helemaal niet te zien, maar wel aanwezig. Een bouwtechnische keuring brengt alle lekkages aan het licht. Is het duidelijk dat een lekkage eerder gerepareerd is? Dan kan direct worden bekeken of dit op een goede manier gebeurd is.

2. Boktorren

Boktorren vallen onder de zogenaamde houtaantasters, net als houtwormen. Het lastige is dat de boktor moeilijker te spotten is dan de houtworm. Wanneer er houtworm aanwezig is in het hout van de keuken, dan ziet u allemaal kleine gaatjes in het hout. De boktor veroorzaakt deze gaatjes niet, omdat deze dieper in het hout leeft. Wel kunnen er verkleuringen en zogenaamde ‘sporen’ in het hout zichtbaar zijn. Een bouwtechnische keuring kan duidelijk maken of er sprake is van de aanwezigheid van houtaantasters in de keuken.

3. Asbest

Als er iets is dat u niet wilt in uw nieuwe woning, dan is het natuurlijk wel asbest. Helaas valt ook de aanwezigheid van asbest nog altijd onder de meest voorkomende verborgen gebreken. Asbest is gevaarlijk voor de gezondheid en moet verwijderd worden. Dit brengt een aardige kostenpost met zich mee. Een bouwtechnische keuring kan u duidelijkheid geven over de eventuele aanwezigheid van asbest in de keuken.

4. Houtrot

Houtrot kan door heel het huis een probleem vormen. Ook in de keuken wordt het vaak gezien. Het is belangrijk om houtrot snel aan te pakken, maar dit brengt wel veel kosten met zich mee. Wanneer houtrot bij een bouwtechnische keuring wordt vastgesteld, dan kunt u dit meenemen in de onderhandelingen over de prijs van het huis.

5. Schimmel

Schimmel komt het meest voor in de meest vochtige ruimten van een woning. U denkt hierbij vaak eerst aan de badkamer en de kelder, maar ook de keuken is relatief vochtig en een goede plek voor schimmels om te groeien. Dit kan buiten het zicht gebeuren, waardoor u de aanwezigheid van schimmel zelf niet direct opmerkt. Tijdens een bouwtechnische keuring komt de aanwezigheid van schimmel wel aan het licht.

Voorkom tegenvallers met een bouwtechnische keuring

Een bouwtechnische keuring kan alle verborgen gebreken van een woning aan het licht brengen voordat u de woning koopt. De hele woning wordt onder de loep genomen, dus niet alleen de keuken. Wilt u een professionele bouwtechnische keuring uit laten voeren? Dan kunt u online een afspraak maken bij Homekeur.

2020-12-21T17:23:55+01:00