Huis met balkon kopen: 4 aandachtspunten

Misschien heeft u eindelijk uw droomhuis gevonden op Funda. Het huis ziet er prachtig uit en voldoet aan alle wensen. Voldoende kamers en een heerlijk balkon waar u lekker van de buitenlucht kunt genieten. Dat klinkt allemaal goed, maar toch laat dat balkon alle alarmbellen rinkelen. Wees extra alert als u een huis wilt gaan kopen met een betonnen balkon.

U kunt het zich misschien nog wel herinneren, de tragische voorvallen waarbij het balkon of de galerij instortte. U moet er toch niet aan denken dat uw nieuwe balkon niet veilig is. Toch komt het vaker voor dan u denkt. Wij geven u graag een aantal aandachtspunten.

Betonrot oorzaak instabiel balkon

Door betonrot en roest, kan het balkon of de galerij instabiel worden, met alle risico’s van dien. Het is dus belangrijk om het balkon te inspecteren op afgebroken stukken, roest of gekke uitsteeksel, maar eigenlijk heeft u een deskundig oog nodig om te zien of uw balkon echt veilig is.

Oudere huizen meeste kans op betonrot

Vooral bij huizen die gebouwd zijn tussen 1950 en 1975 komt veel betonrot voor, mede omdat de kwaliteit van het beton toen minder was en het gebruik van calciumchloride nog was toegestaan. Dit laatste werd gebruikt om het beton sneller uit te laten harden. In de periode daarna is het minder gebruikt door aannemers.

Wat is betonrot?

Eigenlijk is betonrot niet de beste naam, het gaat namelijk om de stalen constructie in het balkon. Iets wat je aan de buitenkant zelf niet kunt zien. Wanneer er corrosie op deze constructie plaatsvindt, zet het staal uit en creëert ruimte voor vocht. Het gevolg is nog meer roest. Door deze corrosie wordt het omliggende beton weggedrukt en brokkelt stukje voor stukje af. Vandaar de naam betonrot.

Veilig balkon

Een veilig balkon zit hem niet alleen in het beton. Ook een losliggende tegelvloer is gevaarlijk. Luister daarom altijd goed naar de tegels of deze loszitten. Controleer ook het hekje. Is deze nog veilig of moet die worden vervangen? Als laatste is het belangrijk om naar de afwatering te kijken.

Veiligheid door deskundigheid

Eigenlijk heeft een balkon altijd inspectie nodig. Een deskundige controle kan uitsluitsel geven of uw balkon veilig is of niet. Vraag daarom altijd een bouwtechnische inspectie aan als u uw oog op een huis met een balkon of galerij heeft laten vallen. Het balkon kan nog zo netjes geschilderd zijn, maar het gaat in eerste instantie om de binnenkant.

Met een bouwtechnisch rapport in handen, kunt u met een gerust hart bepalen of het inderdaad uw toekomstige droomhuis wordt. Vraag via onze site gemakkelijk een bouwtechnische keuring aan, deze zal altijd binnen enkele dagen na het aanvragen plaatsvinden! Na het uitvoeren van de bouwtechnische keuring ontvangt u een uitgebreid bouwkundig rapport die de bouwkundige staat van uw woning omschrijft.

2020-01-24T15:49:08+01:00