Geluidsoverlast: wat nu te doen?

Het is een ernstig probleem waar veel huizenkopers ieder jaar mee worden geconfronteerd: geluidsoverlast. Het wordt vaak pas duidelijk als de koop gesloten is en de nieuwe eigenaar ook 24/7 in de woning aanwezig is. Op dat moment kan blijken dat het woongenot ernstig wordt belemmerd door structureel geluidsoverlast.

Meer vormen dan u wellicht denkt

Misschien denkt u meteen aan lastige en luidruchtige buren bij geluidsoverlast in uw woning, maar er kunnen vele andere oorzaken zijn. Denkt u maar eens aan een bedrijf dat veel lawaai veroorzaakt in de omgeving of een bijzonder drukke verkeersweg. Het kunnen daarnaast eveneens zaken zijn die minder permanent lijken, zoals hangjongeren of luidruchtige huisdieren. Ook deze zullen het huis dat u met plezier heeft gekocht echter een stuk minder aantrekkelijk maken. Er zijn vaak talloze geluiden buiten en u zult zich daar wellicht pas aan gaan ergeren wanneer u langere tijd ergens woont. Toch is het verstandig om hier meteen bij de aanschaf van een woning al bij stil te staan, om frustraties op een later moment te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk zijn er eventueel juridische opties indien u in uw nieuwe woning ernstige geluidsoverlast ondervindt. De verkoper en ook de makelaar hebben namelijk een meldingsplicht in sommige gevallen, maar het is natuurlijk veel beter om dit soort zaken helemaal te voorkomen. Vraag dus altijd naar het geluidsniveau in de woning en in hoeverre geluidsoverlast een probleem vormt. Daarnaast kunt u via een bouwkundige inspectie ook een hoop problemen op dit gebied voorkomen. Zo bent u goed op de hoogte van de te verwachten geluiden in en om de woning.

Verhuizen? Denk aan het geluid!

Bent u van plan om een andere woning te gaan kopen of wilt u controleren hoe geluiddicht uw huidige woning is? Dan is het belangrijk om eerst na te gaan hoe goed de woning geïsoleerd is op het gebied van geluid. Er kunnen talloze vormen van geluidsoverlast zijn en dat wilt u natuurlijk niet ervaren in uw droomhuis. Vraag dan vandaag nog een bouwkundige keuring aan via onze website om met een gerust hart te kunnen verhuizen.

2020-12-21T21:36:12+01:00