Bouwtechnisch keuring verplicht in koopcontract

Vanaf 1 februari staat in het koopcontract voor huizen standaard een bouwkundig voorbehoud. Dat betekent dat de koper de koop kan afblazen als bij een bouwkundige keuring ernstige gebreken worden aangetroffen of herstelkosten boven een afgesproken maximum komen.

“Als de koper het voorbehoud niet wordt gegund, dan is die zich in ieder geval bewust van de mogelijke risico’s die dat met zich meebrengt.”

Het bouwkundig voorbehoud wordt al veel gebruikt door huizenkopers, maar deze moeten nu nog zelf het initiatief nemen om het toegevoegd te krijgen aan het koopcontract. Dat wordt dus omgedraaid: het staat er voortaan standaard in en koper en verkoper kunnen samen besluiten om het voorbehoud te schrappen.

Bewust van risico’s

Volgens de belanghebbende organisaties worden er in steden met een oververhitte huizenmarkt zoals Amsterdam nu amper koopcontracten afgesloten met een bouwkundig voorbehoud en zal dat ook niet snel veranderen. “Verkopers willen dat daar niet, die zeggen, voor jou zijn er zo drie anderen die het zonder voorbehoud willen kopen. Die zitten niet te wachten op een koper die na een keuring met een lijstje gebreken opnieuw wil onderhandelen over de prijs”

Het is niet bekend welk deel van de contracten nu al met een voorbehoud wordt afgesloten, maar bijvoorbeeld de VEH schat dat het buiten steden als Amsterdam en Utrecht in iets minder dan de helft van de contracten staat. Het is vaak heel verleidelijk om tijdens de huizenjacht voor een zo groot mogelijke woning te gaan. Het geld dat u echter uitgeeft aan de extra vierkante meters kunt u niet besteden aan onderhoud of renovatie. Let ook op het energielabel, zodat u later niet voor te hoge energiekosten komt te staan. Maak dus voor uw huizenjacht een goed budgetplan.

Huis kopen onder voorbehoud

Wie koopt onder voorbehoud zegt daarmee dat hij of zij de woning koopt, onder de voorwaarde dat de hypotheek rondkomt en dat de bouwkundige keuring niks geks oplevert. Steeds meer mensen zien echter af van kopen onder voorbehoud omdat zij graag degene willen zijn die het huis ’mogen’ kopen, de verkoper houdt immers niet zo van voorwaarden waarmee de koper onder de deal uit kan komen.

Het blijft met het nieuwe modelkoopcontract mogelijk om af te zien van kopen onder voorbehoud. Alleen moet in de nieuwe situatie dit recht dan uitdrukkelijk worden doorgestreept in het modelcontract. Dat zou het bewustzijn van kopers moeten vergroten. Ook wordt er in het standaard contract gewezen op de risico’s van het schrappen van kopen onder voorbehoud.

Het blijft met het nieuwe modelkoopcontract mogelijk om af te zien van kopen onder voorbehoud.

De verkoper kan dat soort eisen steeds vaker stellen. Het is namelijk vaak dringen op de woningmarkt. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil die praktijk ontmoedigen omdat er veel risico’s voor de koper aan kleven. Ze ziet deze afspraak dan ook „als een belangrijke stap om de consument in een vaak krappe woningmarkt beter te beschermen.”

Laat uw potentiële woning keuren

Met een bouwtechnische keuring van Homekeur weet u wat u aanschaft. Zo krijgt u achteraf niet onverwachts te maken met gebreken. Vraag daarom voordat u een huis koopt een bouwtechnische inspectie aan of neem contact met ons op.

Maak een afspraak

2020-12-21T21:35:51+01:00