Energielabel woning: hoe zit dat precies?

Wanneer u een huis wil kopen, is het prettig om een idee te hebben van uw toekomstige energiekosten. Die bepalen namelijk een groot deel van uw woonlasten. Daarom heeft elk huis, net zoals elektrische apparaten, een energielabel.

Voorlopig energielabel

Elke woningeigenaar is sinds 2008 verplicht het energielabel te melden aan eventuele kopers, maar dit gebeurde voorheen niet of nauwelijks. In 2014 stemde de Tweede Kamer daarom in met een methode waarmee het energielabel eenvoudiger opgesteld kon worden. Huiseigenaren zonder label, kregen in januari 2015 een voorlopig energielabel uitgereikt. Dit label was gebaseerd op gegevens zoals woningtype, bouwjaar en oppervlakte.

Verschillende energieklassen

Het energielabel laat zien, hoe energiezuinig een bepaalde woning is in vergelijking met soortgelijke huizen. Tevens geeft het label advies over maatregelen die getroffen kunnen worden om energie te besparen. Het energielabel heeft de klassen A++ tot en met G, van donkergroen voor zeer zuinig tot rood voor zeer onzuinig. Het label dat een woning krijgt hangt samen met het energieverbruik per m² per maand.

  • Energielabel A++ woning: minder dan 0,5 gigajoule
  • Energielabel A+ woning: minder dan 0,7 gigajoule
  • Energielabel A: minder dan 1,05 gigajoule
  • Energielabel B woning: minder dan 1,3 gigajoule
  • Energielabel C woning: minder dan 1,6 gigajoule
  • Energielabel D woning: minder dan 2,0 gigajoule
  • Energielabel E woning: minder dan 2,4 gigajoule
  • Energielabel F woning: minder dan 2,9 gigajoule
  • Energielabel G woning: Meer dan 2,9 gigajoule

Definitief energielabel

Het voorlopige energielabel kan, na plaatsing van bijvoorbeeld zonnepanelen of vloerisolatie, omgezet worden naar een definitief energielabel. Het energielabel kan worden opgesteld door gecertificeerde adviseurs, die o.a. letten op isolatie en installatie voor verwarming en warm water. De adviseur geeft op basis van deze gegevens een energie-index af, die de energieklasse van de woning bepaalt. Na ontvangst van het definitieve energielabel voldoet u aan de wettelijke eisen bij verkoop. Voor een nieuwbouwwoning waarvan de bouwvergunning niet langer dan 10 jaar geleden is aangevraagd, is overhandiging van een energielabel niet verplicht, maar kan worden volstaan met een energieprestatiecoëfficiënt (EPC).

Bouwkundige inspectie

Uw woning energiezuiniger maken kan de waarde van uw woning verhogen, u draagt bij aan een beter milieu en u geniet van meer comfort. Wil u bij aankoop van een nieuwe woning niet voor onaangename verrassingen komen te staan waar het de energiekosten betreft? Vraag dan bij Homekeur een bouwkundige keuring aan! U ontvangt van ons een uitgebreid rapport, zodat u precies weet hoe het met het huis gesteld is. Voor meer informatie kunt u gerust vrijblijvend contact met ons opnemen.

2020-12-21T21:41:16+01:00