Vijf gevaren van een oude cv-ketel

Oude of slecht onderhouden cv-ketels kunnen af en toe giftig koolmonoxidegas afgeven. Dit gas wordt vaak de “stille moordenaar” genoemd. Bent u van plan een pand te betrekken waar nog gebruik wordt gemaakt van cv-ketels, dan is het alleszins raadzaam deze te laten controleren. Daarmee verzekert u zich ervan dat uw ketel en uw huis veilig zijn.

Gevaren van een oude cv-ketel

Een goed onderhouden ketel kan tot vijftien jaar meegaan. Hoe ouder uw ketel, hoe moeilijker het wordt om uw huis te verwarmen. Hier zijn vijf gevaren die een oude cv-ketel met zich meebrengt en waar u vervanging in overweging moet nemen:

1. CV-ketel is meer dan vijftien jaar oud

De gemiddelde levensduur van een cv-ketel is ongeveer vijftien jaar. Hoewel routine-onderhoud de levensduur van uw ketel kan verlengen, betekent vooruitgang in de technologie dat veel van de onderdelen van uw ketelmodel niet meer beschikbaar zijn.

2. Opwarmen duurt langer

Moderne ketels produceren vrijwel onmiddellijk warmte, dus als u merkt dat u langer moet wachten voordat uw huis warm aanvoelt of warm water doorkomt, dan is het wellicht tijd om na te denken over een nieuw model.

3. De vlam is geel in plaats van blauw

Als uw ketel brandt met een gele vlam, dan kan dit een teken van koolmonoxide zijn. Koolmonoxide is een smaakloos en geurloos gas, dat moeilijk te detecteren is. Het kan bij lage niveaus griepverschijnselen zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid nabootsen. Een grotere blootstelling kan ademhalingsmoeilijkheden en in ernstige gevallen dodelijke koolmonoxidevergiftiging veroorzaken.

4. Vaker reparaties

Als u merkt dat u regelmatig de druk in uw ketel opnieuw instelt of bijvult, is het misschien tijd om deze te vervangen. Hoewel een nieuwe ketel een aanzienlijke investering lijkt, kunnen de oplopende kosten van ketelreparaties een bron van frustratie zijn.

5. Vreemde geluiden

Vreemde en zoemende geluiden zijn niet typerend voor uw ketel en kunnen vaak optreden als gevolg van slijtage van de pomp of ventilator. Laat uw ketel zo snel mogelijk door een professionele technicus controleren om er zeker van te zijn dat hij veilig is.

Laat uw cv-ketel controleren

Bent u van plan om een huis te kopen die beschikt over een cv-ketel en wilt u er zeker van zijn dat alles veilig is? Laat een van onze experts er dan naar kijken en uw huis en cv-ketel controleren! Tijdens een bouwkundige keuring geven we ook advies over de staat van de cv-ketel. Neem gerust eens contact met ons op.

2020-12-21T21:40:57+01:00