De OZB stijgt in 2019 met gemiddeld 2,2%

De ozb (onroerendezaakbelasting) stijgt volgend jaar met gemiddeld 2,2%. Dat blijkt uit een jaarlijkse steekproef van de Vereniging Eigen Huis onder 111 Nederlandse gemeenten. De Noord-Brabantse gemeente Cuijk is koploper: hier stijgt de ozb met maar liefst 32%. In andere gemeenten gaat de ozb juist omlaag.

OZB als stopmiddel

De flinke stijging van de ozb in Cuijk komt doordat de gemeente extra belastinginkomsten nodig heeft om het huishoudboekje op orde te krijgen. Een zorgelijke ontwikkeling, zo vindt directeur belangenbehartiging Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis: ‘Omdat gemeenten steeds meer taken krijgen van het Rijk, neemt het risico dat dit via de ozb op huiseigenaren wordt verhaald, alleen maar toe.’

Daarnaast staan gemeenten en huiseigenaren voor grote investeringen om woningen ‘van het gas’ te halen. De ozb mag geen stopmiddel zijn voor begrotingstekorten in de gemeente. Daarom pleit de Vereniging Eigen Huis voor een ander belastingsysteem, waaraan zowel huurders als huiseigenaren meebetalen.

Forse belastingverschillen onderling

Tussen de verschillende onderzochte gemeenten onderling zijn er forse belastingverschillen. In Nijmegen betaalt een huiseigenaar volgend jaar gemiddeld 545 euro aan ozb, terwijl een woningeigenaar in Den haag gemiddeld 130 euro betaalt. In een kwart van de gemeenten stijgt de ozb met zo’n 3%, in zes gemeenten zelfs met meer dan 10%. In een aantal gemeenten daalt de ozb juist. Zo betalen huiseigenaren in de gemeente Asten en Lansingerland gemiddeld 27 tot 30 euro (8%) minder belasting en daalt de ozb in Heemskerk met gemiddeld 19 euro (7%). In de meeste gemeenten stijgt de ozb met een tot enkele euro’s.

Bepaling WOZ-waarde

Bij het vaststellen van de ozb geldt de WOZ-waarde van een woning. Om deze te bepalen, gebruiken gemeenten een vergelijkingsmethode, waarbij onder meer algemene verkoopcijfers en kenmerken van een woning een rol spelen. Wanneer uw een woning koopt of verkoopt, spelen er echter ook andere specifieke factoren een rol, zoals de bouwkundige staat van de woning.

Bouwkundige inspectie

Wilt u weten of u niet te veel betaalt voor uw nieuwe woning? Vraag dan een bouwkundige inspectie aan bij Homekeur. U ontvangt dan een gedetailleerd bouwkundig rapport.

2020-01-24T15:32:45+01:00