Bouwkundige keuring biedt zekerheid bij aankoop woning

Op de woningmarkt is het dringen geblazen. Wie niet snel beslist, vist achter het net of merkt dat de prijzen stijgen. Probeer als aspirant-koper dan maar het hoofd koel te houden. Met een woning inspectie van een deskundige weet u zeker dat u niet voor onverwachte en vaak kostbare verrassingen komt te staan.

Moordende concurrentie onder huizenkopers

Als een aantrekkelijke woning net te koop staat, verdringen allerlei partijen zich om snel boven de vraagprijs te bieden. Dit komt omdat het in deze tijd moeilijk is om aan een woning te komen. Sommige mensen doen al een bod nog voordat ze de woning bezichtigd hebben. Dat is natuurlijk niet verstandig. Als huizenkoper neemt u een beslissing met grote financiële gevolgen, dus neem niet blindelings en overhaast een besluit.

Laat u niet gek maken. Zorg ervoor dat u deskundig advies inwint van uw eigen makelaar of van een bouwkundige voordat u zich bindt aan een contract.

Neem ontbindende voorwaarden op in het koopcontract

Nadat u als particulier een koopcontract heeft getekend, heeft u drie dagen bedenktijd om het contract op te zeggen. Die periode is veel te kort om zekerheid over de financiering te krijgen. Ook een bouwkundig rapport heeft u meestal niet binnen een paar dagen rond. Daarom kunt u ontbindende voorwaarden in het contract laten opnemen.

Komt de financiering niet rond, of valt de staat van onderhoud van het huis tegen, dan kunt u onder de koop uit. Let op, u dient wel schriftelijk een beroep te doen op de ontbindende voorwaarden.

Bouwkundige keuring vooraf

Een bouwkundige keuring kan veel financiële ellende voorkomen. Heeft u een bouwkundige keuring voorafgaand aan het tekenen van het contract gehad? Het bouwkundig rapport kan dan ingezet worden aan de onderhandelingstafel. Soms leidt een tegenvallende keuring tot het besluit een woning niet te kopen. Dat is natuurlijk een teleurstelling, maar het is beter dan veel geld betalen voor een huis en vervolgens opgezadeld worden met hoge reparatiekosten.

Handel met verstand

Als u gaat onderhandelen over de koop van een woning, denk dan na over uw financiële toekomst. De grillige woningmarkt kan er volgend jaar heel anders uitzien, dus kies voor een huis dat past bij uw toekomst. Wij helpen u graag een weloverwogen beslissing te maken met een deskundig advies. Dan weet u zeker hoe uw huis er bouwkundig voorstaat als u tot koop overgaat.

2020-12-21T21:25:06+01:00