Is een bouwkundige keuring verplicht?

Is een bouwkundige keuring verplicht?

Het korte antwoord is nee, in de meeste gevallen is een bouwtechnische keuring niet verplicht. In een aantal gevallen wordt het echter wel aangeraden. Wanneer dat is, leest u hier.

Waarom een bouwtechnische keuring?

Een bouwkundige keuring kan ingezet worden in meerdere situaties, de meest voorkomende is bij aankoop van een huis. Hierbij wordt de woning grondig geïnspecteerd voor beschadigingen, gebreken en slijtages. Na het onderzoek wordt er een rapport opgesteld waarin alle gebreken staan vermeld, aangevuld met eventuele adviezen en de geschatte kosten voor reparatie. Wanneer je een bouwkundig rapport in handen hebt sta je sterker in onderhandelingen en ben je zeker van wat je koopt, je komt niet voor onverwachte kosten te staan.

Wanneer is een bouwtechnische keuring wél verplicht?

Zoals wij u eerder vertelden is een bouwkundige keuring in de meeste gevallen niet verplicht. Wanneer je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aanvraagt, kan de verlener van de hypotheek een bouwkundig rapport echter wél verplicht stellen. Een andere situatie waarin een bouwkundige keuring verplicht kan zijn is wanneer de taxateur beslist dat er zoveel achterstallig onderhoud aan de woning is dat de kosten hiervan meer dan 10% van de woonwaarde zijn.

Welke keuring is te allen tijde verplicht?

Een andere keuring die wel altijd verplicht is bij verkoop of verhuur van een woning is een keuring voor het energielabel. Alle woningen zijn verplicht om een geldig energielabel te hebben op het moment dat ze verkocht of verhuurd worden. Wanneer de woning die u op het oog heeft nog niet over een geldig energielabel beschikt, zal dit dus wel aangevraagd moeten worden. Het nieuwe energielabel is vervolgens 10 jaar geldig.

Conclusie

Kortom: in de meeste gevallen is een bouwkundige keuring niet verplicht. Er zijn een aantal uitzonderingen, waardoor u er altijd goed aan doet om de verplichtingen even te controleren. Hoewel een bouwkundige keuring niet altijd verplicht is, kan een dergelijke keuring wel van enorme waarde voor u zijn. Homekeur helpt u graag om een deskundige bouwkundige keuring uit te laten voeren. Kom niet voor verrassingen te staan en bereid u goed voor alvorens u een woning koopt.

2023-09-18T13:46:49+01:00