Betonrot is niet altijd makkelijk te herkennen

Het herkennen van betonrot kan vrij eenvoudig zijn, maar dit is niet altijd zo. Het is namelijk lang niet altijd zichtbaar. Wanneer u een nieuwe woning wilt kopen, dan wilt u zeker zijn dat er geen sprake is van betonrot. Homekeur voert graag een bouwkundige keuring voor u uit. Wij inspecteren de hele woning, waarbij wij ook controleren op de aanwezigheid van betonrot. Uiteraard verwerken wij al onze bevindingen in een bouwkundig rapport, welke wij aan u overhandigen.

Bij welke woningen komt betonrot voor?

Betonrot komt het meest voor in woningen die gebouwd zijn met een betonsoort van lagere kwaliteit dan het beton dat vandaag de dag wordt gebruikt. We zien betonrot het vaakst in woningen dit tussen 1950 en 1983 zijn gebouwd. In deze tijd werd er calciumchloride gebruikt om het beton sneller uit te laten harden. Dit leidt uiteindelijk tot betonrot. Het gebruik van calciumchloride voor het sneller laten uitharden van beton is tegenwoordig niet meer toegestaan. Controle op de aanwezigheid van betonrot is dus vooral belangrijk wanneer u een woning wilt kopen die gebouwd is tussen 1950 en 1983.

Wat is betonrot precies?

Beton zelf gaat niet rotten, zoals de naam wel doet vermoeden. In het beton is een stalen constructie aanwezig, ook wel de wapening van het beton. Deze constructie gaat roesten, wat ervoor zorgt dat de constructie uit gaat zetten. Dit zorgt voor meer ruimte voor roestvorming, omdat het vocht er nog beter bij kan. Uiteindelijk wordt het beton om de constructie heen op deze manier weggedrukt, waardoor het af gaat brokkelen. Op dit punt wordt er gesproken van betonrot. Betonrot zorgt ervoor dat vloeren verzakken, vooral omdat de calciumchloride vooral werd gebruikt om de betonnen vloeren sneller uit te laten harden.

Hoe kunt u betonrot herkennen?

Betonrot kan in bepaalde gevallen duidelijk aanwezig zijn. Wilt u bijvoorbeeld een appartement met een balkon kopen en is er nog een balkon boven dat van het appartement aanwezig? Kijk dan eens omhoog, naar de onderkant van dat balkon. Mogelijk ziet u hier bruinrode vlekken. Deze vlekken zijn een teken dat er sprake is van betonrot. Betonrot is lang niet altijd zo goed zichtbaar, waardoor het erg lastig kan zijn om het te herkennen. Daarom is het altijd verstandig om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren.

Betonrot kan worden hersteld

Het is in veel gevallen goed mogelijk om betonrot te laten herstellen. Er zijn meerdere methoden die hiervoor kunnen worden toegepast. Een specialist kan u uiteraard meer vertellen over welke methode het best kan worden toegepast in de betreffende situatie. In vrijwel alle gevallen geldt wel dat het laten herstellen van betonrot een kostbare bedoening is. Juist daarom is het zo belangrijk dat u een bouwkundige keuring door Homekeur laat uitvoeren. In het bouwkundig rapport leest u alles over de staat van de woning. Wij bieden u niet alleen informatie over de actuele staat van het huis, maar ook belangrijke adviezen en kostenberekeningen. Zo kunt u hoge kosten, bijvoorbeeld voor het herstellen van betonrot, voorkomen. Maak direct online een afspraak of neem contact met ons op voor meer informatie en advies.

2021-08-10T09:17:01+01:00