Plaats brandmelders op de juiste plaatsen in uw woning

Brandmelders zijn bijzonder belangrijk. Voor een optimale brandveiligheid moeten er voldoende brandmelders in de woning aanwezig zijn. Het is daarnaast belangrijk dat er regelmatig wordt gecontroleerd dat de brandmelders ook werken. Brandveiligheid van een woning staat in de top van de prioriteitenlijst. Wanneer u een bouwkundige keuring door Homekeur laat uitvoeren, dan wordt de woning ook op brandveiligheid gecontroleerd. Uiteraard ontvangt u na de inspectie een gespecificeerd bouwkundig rapport, zodat u precies weet hoe het met de woning gesteld is.

Waarom zijn brandmelders zo belangrijk?

Er wordt vaak gedacht dat een brand in huis altijd snel genoeg wordt opgemerkt om de woning nog veilig te kunnen verlaten. Niets is minder waar. Wanneer u zich op zolder bevindt, en er ontstaat op de begane grond een brand, dan merkt u dit vaak pas als de brand al vrij groot is. Wanneer u slaapt als er een brand in de woning ontstaat, dan bestaat het risico dat u te laat wakker wordt om de woning veilig te kunnen verlaten. Dit zijn slechts voorbeelden. Brandmelders verminderen woningbranden met een dodelijke afloop met ruim 70 procent.

Zorgen voor een optimale veiligheid in huis

Het is belangrijk om te weten dat er verschillende soorten melders zijn die de veiligheid in een woning verhogen. Zo zijn er speciale gasmelders, CO-melders, hittemelders en rookmelders. Gasmelders zijn er om de aanwezigheid van diverse gassen te detecteren. Hierbij kunt u denken aan gassen zoals LPG, propaan, butaan en aardgas. Koolstofmonoxide wordt door deze melders niet gedetecteerd. Hiervoor heeft u een CO-melder nodig. Hittemelders registreren de omgevingstemperatuur. Loopt deze ineens snel op, bijvoorbeeld door een brand, dan wordt er een waarschuwingssignaal afgegeven. De rookmelders detecteren geen hitte, maar uitsluitend rook. Wanneer er veel rookdeeltjes in de lucht worden gedetecteerd, dan gaat er een alarm af.

Wanneer gebruikt u welke melders?

De rookmelder is toch wel het absolute minimum dat in een huis aanwezig moet zijn als het gaat om veiligheid. Het advies luidt om op elke verdieping van de woning minimaal één rookmelder te plaatsen, het best op de vluchtroute. Dit betekent in de meeste gevallen in de hal beneden en de overloop of overlopen boven. Wordt de woning door middel van verbranding verwarmd? Dan is het installeren van een CO-melder zeker aan te raden. Worden ruimten apart verwarmd? Dan is het goed om meerdere CO-melders op slimme plaatsen te installeren. Een gasmelder is belangrijk wanneer er op gas wordt gekookt en / of wanneer de woning met gas wordt verwarmd. Plaats deze melders in de directe omgeving van waar het gas verbruikt wordt.

De veiligheid van een woning laten vaststellen

Wanneer u een woning wilt kopen, dan wilt u zeker weten dat de woning veilig is. Homekeur voert graag een bouwkundige keuring voor u uit. Wij stellen niet alleen vast of de woning veilig is, maar wij inspecteren uiteraard het hele huis. Zo stellen wij de actuele staat vast, waarna wij een uitgebreid bouwkundig rapport voor u opstellen. Zo weet u altijd precies wat u koopt. Wilt u een afspraak maken? U regelt dit eenvoudig online. Uiteraard kunt u ook altijd vrijblijvend contact met ons opnemen wanneer u nog vragen heeft. Wij informeren en adviseren u graag.

2021-08-10T09:23:06+01:00