Appartement kopen? Let op de VvE-regels!

Onlangs kreeg de rechtbank Noord-Holland te maken met een lastige kwestie. Iemand had in zijn of haar appartement een harde vloer aangebracht, terwijl de vereniging van eigenaren (VvE) het plaatsen van parket en plavuizen had verboden. De VvE eiste daarom van de eigenaar van het appartement dat vloerbedekking werd verwijderd. Kan dit zomaar?

Verbodsbepaling van de VvE

In het huishoudelijk reglement van de VvE is te lezen dat het verboden is om parket of plavuizen aan te brengen. Reden daarvoor is het feit dat (toekomstige) buren er last van kunnen hebben. Als dat het geval is, moet deze vloerbedekking alsnog verwijderd worden. Deze verbodsbepaling van de VvE komt vaker voor. Er bestaan diverse modelreglementen waarin eveneens staan dat het plaatsen van stenen vloeren of parket niet is toegestaan, mits er geen hinder ontstaat voor andere appartementseigenaren of gebruikers.

Overlast voor de buren

De rechtbank Noord-Holland telde de VvE in het gelijk. Het oordeelde dat laminaat gelijkgesteld kon worden aan parket, en dat het valt binnen de toepassing van het huishoudelijk reglement. In het reglement staat dat het plaatsen van laminaat absoluut verboden is. Er hoeft dus geen sprake te zijn van overlast voordat verwijdering geëist kan worden.

De rechter stelt echter dat er van overlast wel degelijk sprake was. De onderburen, die bij de zitting aanwezig waren, gaven daarover een toelichting. Ook oordeelde de rechtbank dat het voor de zaak van de appartementseigenaar niet uitmaakt dat andere buurtbewoners ook plavuizen of parket hebben. Hij heeft hoe dan ook in strijd met het huishoudelijk reglement gehandeld.

Rechter: moet de vloer verwijderd worden?

De vraag is nu: is de appartementseigenaar verplicht om de laminaatvloer te verwijderen? Het antwoord daarop is ‘ja’. Hij heeft drie maanden de tijd om dit te doen. Het is mogelijk om een hoger beroep in te stellen, maar het vonnis is ‘uitvoerbaar bij voorraad’. Dit betekent dat de vloer, of er nu wel niet sprake is van een hoger beroep, verwijderd moet worden.

Bouwkundige keuring laten uitvoeren

Wenst u graag een bouwkundige keuring? Neem contact op met Homekeur. Dankzij de zelf opgeleide en deskundige ingenieurs bent u altijd verzekerd van een gemotiveerde werkwijze en een gedegen inspectie. Na de inspectie ontvangt u een uitgebreid bouwkundig rapport. Maak op onze website eenvoudig een afspraak voor een bouwkundige keuring.

2020-12-21T17:33:30+01:00