Advertentieplicht voor energielabels

Per 1 januari 2022 is het verplicht dat een geldig energielabel wordt vermeld in de advertentie, waarin een woning te koop of te huur wordt aangeboden.

Er wordt per 1 januari 2022 tevens gehandhaafd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Door de invoering van de NTA 8800 per 1 januari 2021 was destijds besloten om tijdelijk niet te handhaven, omdat iedere woning opgenomen moest worden en dat er een dreigende tekort aan adviseurs was in een ‘overspannen’ woningmarkt. Inmiddels is dit tekort opgelost. Zo kunt u bij Homekeur een energielabel aanvragen na een snelle uitvoering van de inspectie volgt al snel het rapport.

Verplicht energielabel

Bij de verkoop of verhuur van een woning is een energielabel verplicht. Wanneer een woning ter advertentie wordt aangeboden via bijvoorbeeld Funda moet er verplicht vanaf 01-01-2022 een energielabel worden toegevoegd. Wanneer de advertentieplicht wordt geschonden wordt er een boete geriskeerd.

Bouwkundige keuring

Naast het energielabel wat verplicht is, wordt inmiddels ook gesproken over een verplichting voor een bouwkundige keuring. Een bouwkundige keuring geeft u inzicht in de bouwkundige staat van de woning.

Hoe werkt een energielabel opname?

Voor het opstellen van een energielabel komt een ervaren inspecteur ter plaatse. Daarvoor wordt met u een afspraak gemaakt door onze afdeling planning. Voor de inspectie en opname van alle gegevens wordt 1 uur ingepland, afhankelijk van de grootte van de woning is soms iets meer of minder tijd nodig. Er volgt geen verrekening bij een meer of mindere tijdsbesteding. Tijdens de inspectie kijkt de adviseurs naar de genomen maatregelen om het huis te verduurzamen.

Een aantal kenmerken zijn bepalend voor het bepalen van het energielabel:

๐Ÿ‘‰ Het type woning (hoekwoning, tussenwoning, appartement enz.)
๐Ÿ‘‰ Bouwjaar van het huis
๐Ÿ‘‰ Soort beglazing (enkel, dubbel enz.)
๐Ÿ‘‰ Gevelisolatie
๐Ÿ‘‰ Aanwezige soort verwarming
๐Ÿ‘‰ Zonneboiler / zonnepanelen
๐Ÿ‘‰ Vloerisolatie
๐Ÿ‘‰ Aanwezige soort warmwatervoorziening
๐Ÿ‘‰ Dakisolatie
๐Ÿ‘‰ Aanwezige ventilatiesysteem

Voorkom onnodige kosten!

Voorkom dat er onnodige kosten bijkomen door het ontbreken van een energielabel. Bij Homekeur kan er op korte termijn een afspraak worden ingepland. Heeft u verhuisplannen? Dan kunt u beginnen met een energielabel aanvraag!

2021-12-28T08:06:53+01:00