Veel meterkasten niet klaar voor de toekomst

De meterkast krijgt tijdens de gemiddelde woningbezichtiging niet veel aandacht. Eigenlijk is dit vreemd, zeker wanneer u zich bedenkt dat maar liefst 34% van alle ongevallen met elektriciteit in huis precies daar ontstaan. Een klein mankement in de meterkast kan grote gevolgen hebben.

Voor een koper is het belangrijk om zeker te weten dat de meterkast betrouwbaar is én ook klaar is voor de toekomst. Wanneer u een bouwkundige keuring laat uitvoeren door Homekeur, dan krijgt u hier direct zekerheid over. In dit artikel geven wij u tips en adviezen over de meterkast en of deze klaar is voor de toekomst.

Duidelijkheid middels een bouwkundig rapport

De belasting op de meterkast is de laatste jaren steeds verder toegenomen. We hebben nu immers veel meer elektrische apparaten in huis dan enkele jaren geleden. Steeds meer zaken in huis werken op stroom en de meterkast moet dit allemaal goed aan kunnen. Is de meterkast hier niet geschikt voor, dan moet deze worden uitgebreid. Een dergelijke uitbreiding kost u al snel 1.000 euro. Juist daarom is het belangrijk om te weten of de meterkast van de woning die u wilt kopen klaar is voor de toekomst. Wij voeren een bouwtechnische keuring uit en bieden u hier helderheid over in het bouwkundig rapport. Hierdoor heeft u altijd direct duidelijkheid.

Is de meterkast klaar voor de toekomst?

De verwachting is dat het elektriciteitsverbruik de komende jaren enkel zal stijgen. Zo gaan steeds meer mensen elektrisch rijden en zullen ook meer mensen de auto gewoon aan huis willen kunnen opladen. Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld. Er is een 3-fase aansluiting in de meterkast nodig om een voertuig te kunnen opladen, maar veel meterkasten zijn nog voorzien van een 1-fase aansluiting. Met een 3-fase aansluiting is de meterkast klaar voor de toekomst. Uiteraard kijken wij bij het inspecteren van de meterkast naar meer belangrijke aandachtspunten.

Overige aandachtspunten bij het checken van de meterkast

Er zijn woningen die nog voorzien zijn van draaistoppen in de meterkast. U moet ervan uit gaan dat deze dan minimaal 25 jaar oud zijn en naar alle waarschijnlijkheid niet nog even lang meegaan. Het advies luidt dan ook om de groepenkast te vervangen. Uiteraard controleren wij de meterkast ook op de juiste werking van de aardlekschakelaar. In een meterkast kunnen meerdere factoren aangeven dat er problemen aanwezig zijn. Hierbij kunt u denken aan smeltsporen of bijvoorbeeld breuken. Wij controleren ook hier goed op, vooral omdat dergelijke zaken wijzen op een probleem binnenin de meterkast. In het rapport dat u van ons krijgt staan altijd gedegen adviezen en, indien van toepassing, kostenberekeningen.

U moet kunnen vertrouwen op de meterkast

Een probleem in de meterkast kan zeer ernstige gevolgen hebben. Wanneer u een woning wilt kopen, dan wilt u zeker zijn dat de meterkast in betrouwbare staat verkeert én klaar is voor de toekomst. Wij controleren dit graag voor u tijdens een bouwtechnische keuring, waarbij wij uiteraard de hele woning inspecteren. Zo heeft u altijd zekerheid over de bouwkundige staat van de woning die u wilt kopen. U kunt direct een afspraak maken voor het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring door Homekeur. Wilt u eerst meer weten? Neem dan contact met ons op voor meer informatie of advies. Wij helpen u graag verder.

2023-05-22T15:13:09+01:00