Aankoopmakelaar kiezen: 5 punten om op te letten

Het is altijd verstandig om gebruik te maken van de kennis en kunde van een aankoopmakelaar wanneer u een woning wilt kopen. De aankoopmakelaar staat u bij, biedt u begeleiding en advies, zorgt ervoor dat alles goed verloopt en kan de onderhandelfase voor u verzorgen. Een ervaren aankoopmakelaar zal u ook altijd aanraden om een bouwkundige keuring uit te laten voeren, zodat u een duidelijk en eerlijk beeld heeft van de actuele staat van de woning.

Homekeur voert deze bouwtechnische keuring graag uit, waarna wij een overzichtelijk bouwkundig rapport voor u opstellen. Waar let u nu op bij het kiezen van een aankoopmakelaar? Wij geven u graag 5 aandachtspunten.

1. Aangesloten bij een vereniging

U wilt zeker zijn van de betrouwbaarheid van een aankoopmakelaar. Daarom is het verstandig om te kijken of de aankoopmakelaar is aangesloten bij een branchevereniging. Er zijn meerdere brancheverenigingen, zoals de NVM en VBO. Aankoopmakelaars die bij een dergelijke vereniging zijn aangesloten, zijn verplicht om correct en eerlijk te handelen. Doen zij dit niet, dan heeft dit gevolgen vanuit de vereniging. Het is dus altijd verstandig om te kiezen voor een aankoopmakelaar die bij een branchevereniging is aangesloten.

2. De omvang van de dienstverlening

De ene aankoopmakelaar biedt een enkele service, die vaak basis is, terwijl de andere aankoopmakelaar een zeer complete dienstverlening kan aanbieden. Het is goed om te kijken wat u precies verwacht van de aankoopmakelaar en welke partij hier optimaal aan tegemoet kan komen. Wilt u bijvoorbeeld zelf onderhandelen of wilt u dit door de aankoopmakelaar laten doen? Gaat u alleen voor de bezichtiging of wilt u dat uw aankoopmakelaar met u mee gaat? Het is belangrijk dat de dienstverlening aansluit op uw specifieke behoeften.

3. Inzet voor de klant

Het is belangrijk om goed te kijken naar de manier waarop de aankoopmakelaar zich presenteert tijdens een kennismaking. Is de aankoopmakelaar enthousiast en kan deze veel voorbeelden van successen op tafel leggen, of is de aankoopmakelaar iemand die eigenlijk zijn of haar tijd uit zit tot het tijd is voor het pensioen? Passie voor het vak is een must om een optimale inzet te kunnen leveren voor de klant. Kies daarom voor een aankoopmakelaar die duidelijk veel plezier heeft in wat hij of zij doet.

4. De kennisbron van de aankoopmakelaar

Een ervaren en gedreven aankoopmakelaar is een professional die de kennis en kunde actueel houdt. Het is dus goed om te kijken in hoeverre de aankoopmakelaar op de hoogte blijft van de ontwikkelingen in de markt. Volgt de aankoopmakelaar regelmatig cursussen om up to date te blijven, bijvoorbeeld?

5. De reputatie van de aankoopmakelaar

Tegenwoordig kunt u makkelijk ervaringen van anderen met een specifieke aankoopmakelaar vinden. Het is goed om eens te checken wat anderen van de aankoopmakelaar vonden, bijvoorbeeld via Google of via social media. Geen mening over een persoon en dienstverlening is zo betrouwbaar als de mening van een eerdere klant. Het spreekt voor zich dat u zich altijd wilt laten bijstaan door een aankoopmakelaar die een goede reputatie heeft opgebouwd.

Laat altijd een bouwtechnische keuring uitvoeren

Een ervaren aankoopmakelaar weet dat niet alle mankementen van een woning met het blote oog gezien kunnen worden. Het advies luidt dan ook altijd om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren, zodat u zekerheid heeft. Homekeur staat hierin graag voor u klaar. U kunt bij ons eenvoudig online een afspraak maken voor een bouwtechnische keuring. Wilt u eerst meer informatie of advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

2023-11-27T07:35:30+01:00