Wat is de definitie van een energiezuinig huis?

We willen allemaal zo energiezuinig mogelijk wonen, zeker nu de energietarieven hoog zijn. Voor velen worden de kosten in 2023 in zekere mate onder controle gehouden door het ingestelde energieplafond, maar vooralsnog geldt dat alleen voor dit jaar. Helaas kunnen we niet in de toekomst kijken, zeker niet als het om de energietarieven gaat.

Het is dus verstandig om ervoor te zorgen dat uw woning optimaal energiezuinig is. Heeft u de woning verduurzaamd, dan kunt u een positiever energielabel aanvragen bij Homekeur. Wij geven u graag meer inzicht in wanneer een woning nu energiezuinig is.

U wilt een energiezuinig huis kopen

Het verduurzamen van een woning is altijd aan te raden, of u de woning nu wilt verkopen of er zelf in wilt blijven wonen. Een energiezuinig huis zorgt immers voor een aantrekkelijkere energierekening en een hoger wooncomfort. Daarnaast stijgt de woningwaarde naar mate het energielabel positiever is. Als koper van een woning wilt u niet alleen zeker weten hoe energiezuinig de woning is. U wilt ook zeker zijn dat de woning in de staat verkeert die u verwacht. Hiervoor kunt u door ons een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Wij stellen een bouwkundig rapport voor u op, zodat u optimaal inzicht heeft in de staat van de woning. Dit, gecombineerd met het energielabel, vertelt u alles wat u moet weten voordat u de woning koopt.

Wanneer is een woning energiezuinig?

De definitie van een energiezuinige woning is eigenlijk eenvoudig. Een energiezuinige woning is een huis waarin de nodige maatregelen zijn getroffen om het energieverbruik tot een minimum te reduceren. Hoe energiezuinig een woning precies is kunt u aflezen aan het energielabel. Een woning met energielabel F of zelfs G is zeer onzuinig, wat betekent dat u veel energie verbruikt en te maken krijgt met hoge energiekosten. Woningen met energielabel A zijn een stuk zuiniger, waardoor u aanzienlijk op de energierekening bespaart. Natuurlijk kunt u zelf de nodige stappen ondernemen om een woning energiezuiniger te maken en zo een positiever energielabel te verkrijgen voor de woning.

Hoe verkrijgt u een positiever energielabel?

U kunt een woning op meerdere manieren energiezuiniger maken. Een heel belangrijke stap is het isoleren van de woning. Hierbij kunt u denken aan spouwmuurisolatie, maar ook aan de isolatie van het dak en de vloer. Daarnaast kunt u beglazing vervangen door HR++ of HR+++ glas om verder te isoleren. Is er nog een oude cv-ketel aanwezig? Dan is het aan te raden deze te vervangen om het verbruik aanzienlijk terug te dringen. Wilt u meer maatregelen nemen om de woning nóg duurzamer te maken? Dan kunt u natuurlijk ook denken aan de aanschaf van een warmtepomp en het laten installeren van zonnepanelen.

Een nieuw energielabel aanvragen

Heeft u uw woning verduurzaamd? Dan kunt u een nieuw energielabel voor de woning aanvragen. Een positiever energielabel biedt tal van voordelen, waaronder een hogere woningwaarde. Dit is dus zeker aantrekkelijk als u de woning wilt verkopen. U kunt bij Homekeur een energielabel aanvragen voor uw woning. Maak hiervoor eenvoudig een afspraak. Wilt u eerst meer informatie of advies? Neem dan gerust contact met ons op.

2023-12-18T08:23:30+01:00