Beglazing 2021-01-08T07:21:53+01:00

Beglazing

Een woning kan voorzien zijn van verschillende soorten glas dit kan HR+, HR++ of elk ander soort isolatieglas zijn. Isolatieglas (HR++), ook wel dubbel glas genoemd in de volksmond, is op dit moment het meest toegepaste glas in de woning en utiliteitsbouw.

 • In deze beglazing kunnen krassen onstaan, door schuur of schilderswerkzaamheden.
 • Lekke dubbele beglazing kan in voorkomende gevallen visueel niet direct waarneembaar zijn. Pas onder bepaalde omstandigheden gaat de spouw tussen de beglazing condenseren. Als condensatie zichtbaar wordt is er sprake van lekke isolerende beglazing.
 • Controleer dubbel glas extra op lekkages


Een woning kan (deels) voorzien zijn van oudere isolerende beglazing (ook wel dubbel glas genoemd in de volksmond). Dit is dus geen hoog rendement, HR+ of HR++. Het risico bij dergelijke oudere dubbele beglazing, is de verlijmde strip of randafdichting welke rond het glas is gemonteerd. Deze verlijming komt op enig moment spontaan los, en/of er ontstaan hieraan andere gebreken waardoor de beglazing ‘lek’ wordt, en aan de binnenzijde kan gaan condenseren.Dubbele beglazing lek?

 • Condens is niet altijd direct waarneembaar, lekkage aan dubbele beglazing dus ook niet! Dit is afhankelijk van bijvoorbeeld de weersomstandigheden.
 • Bij dergelijke oudere dubbele beglazing kunt u erop rekenen dat dit binnen op kortere of langere termijn vervangen moet worden!

In een woning kan (deels) enkele beglazing aanwezig zijn. Hier kan dus op het gebied van comfort en besparen iets worden verbeterd. Met geïsoleerd glas is er minder condensatie en blijft het warmer in huis. Het wooncomfort zal sterk verbeteren bij gebruik van rendement beglazing.

 • Voorzetramen hebben vanzelf wel een isolerende werking, ten opzichte van enkele beglazing heeft dit zeker een effect van 50%.
 • Voorzetramen zijn niet te vergelijken met isolerende beglazing (bijvoorbeeld hr++).
 • Aan buitenzijden gemonteerde voorzetbeglazing vergt extra onderhoud, denk hierbij aan het reinigen.
 • Voorzetbeglazing indien het aan buitenzijde is gemonteerd geeft ook een risico op houtrot bij de bevestigingen.
 • Voorzetbeglazing wordt in een nieuwe of gewijzigde situatie zeker niet meer geadviseerd.

In een woning kan ook enkel glas (glas in lood) aanwezig zijn. Glas in lood een vensterraam bestaande uit stukken glas gevat in loodlijsten. In een eenvoudige uitvoering vormen de loodlijsten een rechthoekig raamwerk waarin stukken blank of gekleurd vensterglas gevat zijn.

 • Het is mogelijk glas in lood te monteren in dubbel glas, er gaat dan wel iets van de uitstraling verloren.
 • Het is echter beter om het glas-in-lood in een frame aan de binnenzijde tegen isolerende beglazing te plaatsen.
 • Prijzen van glas-in-lood zijn bepaald op basis van een gemiddeld glasatelier en voor een eenvoudig glas-in-lood raam met rechte beglazing.

Wilt u een afspraak maken voor een bouwtechnische keuring?

De kosten voor een bouwkundige keuring zijn (voor woningen tot 1000 m3 inhoud) slechts €369,00 inclusief btw. Hiervoor voeren wij een uitgebreide bouwtechnische keuring uit en ontvangt u een bouwkundig rapport. Heeft u vragen? Bel tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00) 085-0653675. Wij helpen u graag verder en kunnen indien gewenst direct een afspraak met een deskundige inspecteur inplannen!

Maak een afspraak