Balkon 2021-01-06T06:39:02+01:00

Balkons

Een balkon is (of dakterras) voorzien van een balustrade of borstwering en toegankelijk uit de daaraan grenzende binnenruimte door middel van een deur. De vloer is altijd een kritisch en kwetsbaar onderdeel van het bouwkundige element. Tijdens een bouwkundige keuring wordt zover mogelijk de houten vloer/ betonnen vloer  en onderliggende constructie nauwkeurig gecontroleerd op deugdelijkheid van de constructie en technische conditie.

Een balkon (of dakterras) is een open platform die niet gelijkvloers voor een muur kan aangebracht zijn.

Polyester of composiet balkons zijn door hun geringe gewicht uitermate geschikt bij toepassingen waar geen zware betonnen constructies mogelijk zijn. Deze balkons zijn met glasvezel versterkt, onderhoudsarm, naadloos en waterdicht.

  • Als er op het beton (loopvlak) een beloopbare afwerking (vloer) is aangebracht, is het niet duidelijk of de onderliggende constructie in een goede conditie is of hieraan juist gebreken aanwezig zijn. Vanwege deze vloerconstructie kunnen na verwijdering hiervan niet benoemde gebreken alsnog zichtbaar worden, denk hierbij aan lekkage, houtrot, ontbrekende delen en dergelijke.

Plavuizen vloerafwerking op balkon

Indien op de betonnen vloer plavuizen zijn verlijmd: dit is niet direct een aanrader mits dit professioneel en deskundig is uitgevoerd.

  • De tegels en het voegwerk moeten zeer secuur, met de juiste voorbehandeling en het gebruik van de juiste materialen zijn aangebracht. Is dit niet het geval dan komt vocht onder de tegels, het vocht zet uit bij bevriezing en de tegels komen los. Ook kan het vocht niet weg en tast het beton en de wapening aan van de onderliggende betonnen vloerconstructie.
  • Maar al te vaak komen tegels los na een vorstperiode.
  • Wil je dit controleren? beklop dan met een metalen voorwerp (drevel) het tegelwerk, je hoort heel snel hol en losliggend tegelwerk.


Bij gebreken aan het tegelwerk is het advies is als volgt:

  • Oud tegelwerk eerst verwijderen, ondergrond eventueel herstellen en laten drogen alvorens nieuw tegelwerk aan te brengen.
  • De tegels en het voegwerk moeten zeer secuur, met de juiste voorbehandeling en het gebruik van de juiste materialen zijn aangebracht. Gebeurt dat niet dan komt vocht onder de tegels, het vocht zet uit bij bevriezing en de tegels komen los. Ook kan het vocht niet weg en tast het beton en de wapening aan van de onderliggende betonnen vloerconstructie.
  • In plaats van nieuwe tegels kunt u ook overwegen om een coatingsysteem aan te brengen!
  • Laat u informeren door een deskundige of hierin gespecialiseerd bedrijf over de mogelijkheden.

Vloercoating

  • Indien een afwerking (tapijt, tegels of vlonder) op de balkonvloer aanwezig is: hierdoor kan de balkonvloer door u niet volledig gezien of geïnspecteerd worden. Pas als de vloerafwerking in zijn geheel is verwijderd kan een volledige beoordeling worden uitgevoerd.
  • Indien op de vloer van het balkon een coatingsysteem aanwezig is: Balkons, terrassen en galerijen staan bloot aan allerlei weersinvloeden. Dit veroorzaakt vaak vocht- of vorstschade! Met de coating is uw balkon, terras of galerij beschermd tegen weersinvloeden en andere vervuiling. Voor wat betreft coatingsystemen zijn allerlei variaties, toepassingen en kleurschakeringen mogelijk. Mocht u ooit gaan vervangen laat u dan door een daarin gespecialiseerd bedrijf adviseren.
  • In het geval de coating in een slechte conditie verkeerd, dient deze per direct te worden vervangen. De coating is zeker niet waterdicht en geeft geen bescherming aan de onderliggende betonconstructie meer.

Dakbedekking van dakterras

Indien dakbedekking onder een vloerafwerking aanwezig is, is deze geheel niet te inspecteren. Vaak kan de vloerafwerking niet zomaar even worden gedemonteerd en/of er is geen mogelijkheid om een goede indruk te krijgen van de technische conditie via een opening of iets dergelijks. Over de technische staat en toestand van de dakbedekking onder de vloerafwerking kunnen dan ook in voorkomende gevallen geen uitspraken worden gedaan.

Indien de dakbedekking (deels) wel zichtbaar is:

  • Een precieze te verwachten levensduur is altijd moeilijk aan te geven en is ook afhankelijk van allerlei factoren zoals weersinvloeden.
    • Een dakbedekking kan (afhankelijk van het materiaal, het onderhoud en de omstandigheden) 20 tot 40 jaar mee gaan.
    • Maak het dak tweemaal per jaar schoon.
    • Loop nooit op het dak bij hoge of lage temperaturen.
    • Controleer eventuele loodstroken op gebreken.
  • Indien de dakbedekking in een slechte technische conditie verkeert dient deze per direct vervangen te worden. Het risico op lekkage is dan zeer reëel aanwezig waardoor weer andere (vervolg)schade zal gaan ontstaan.

Betonnen balkonvloer

Wij adviseren het beton van een balkonvloer zowel aan de bovenzijde en indien mogelijk aan de onderzijde te inspecteren.

  • Let op dat ook op lange termijn de bovenzijde van de balkonvloer waterdicht is en blijft!
  • Intrekkend vocht tast eventuele wapening aan welke kan gaan roesten, uitzetten en uiteindelijk betonschade zal veroorzaken.

Indien het beton niet is voorzien van een waterdichte afdichting aan de bovenzijde: regen en vocht wordt vastgehouden door de betonconstructie, hierdoor kan de wapening gaan roesten met betonschade tot gevolg. Geadviseerd wordt een waterdicht coatingsysteem aan te brengen. Bij nieuwere woningen is een coating niet altijd noodzakelijk, het beton is van dusdanige kwaliteit dat dit dezelfde functionaliteit heeft als een coating systeem. Daarom is volledig controle van het beton noodzakelijk, let hierbij vooral op haarscheuren in het beton!



Er zijn vele soorten van betonschades en ook allerlei oorzaken die dit veroorzaken. Wij adviseren een betonschade zo snel als mogelijk te herstellen om uitbreiding te voorkomen. Tegelijk met het betonherstel kan eventuele wapening worden ontdaan van roest en worden geïsoleerd met bijvoorbeeld een zinkprimer.

  • De kosten per vierkante decimeter kunnen heel sterk variëren, hoe meer de hoeveelheid hoe lager de prijs.

In het beton kan nog een stalen doorvoer aanwezig zijn. Roestend staal/ijzer kan in omvang toenemen en betonschade veroorzaken. In de huidige bouw worden deze doorvoeren niet meer toegepast. Op enig moment kan worden overwogen deze doorvoer te vervangen door een loden, pvc of thermisch verzinkte metalen doorvoer. Het vervangen van een dergelijk doorvoer is redelijk eenvoudig, een specialist kan de huidige doorvoer met een grote diameter uitboren en vervangen.



Houten balken en vloer

Het geheel kan slecht onderhouden zijn. Regulier onderhoud is dan dringend noodzakelijk. Denk hierbij aan het reinigen van het geheel, verwijderen van vervuiling en het schilderwerk wat aandacht nodig heeft.

Is er houtrot in de vloerplanken aanwezig? herstel is meestal geen doen! Wij adviseren dan ook de delen met houtrot in zijn geheel te vervangen. Bij het uitvoeren van beter en regelmatig onderhoud kan houtrot worden voorkomen.

Is er houtrot in de balken? wellicht is herstel door een deskundige nog mogelijk? Omdat deze balken een onderdeel zijn van de constructie is vervangen van deze balken meestal de beste en meest veilige oplossing. Indien ook metselwerk of andere constructieve onderdelen van het balkon of van de woning gewijzigd moeten worden dient u rekening te houden met hoger oplopende kosten ten behoeve van dit herstel.

Wat als de gehele constructie niet echt stevig aanvoelt? bij enige druk uitoefenen op de hekwerken en plaatselijke puntbelasting op de vloer voelt het geheel niet stabiel aan. U wordt dan geadviseerd het één en ander aan het balkon en de constructie te verbeteren en/of te verstevigen.

  • Van alle bevindingen tijdens de inspectie wordt uitgebreid verslag gedaan in het bouwkundig rapport