balkon balustrade hekwerken 2021-01-06T06:40:26+01:00

Balustrade van balkon of dakterras

Houtrot kan voorkomen in de balustrade van een balkon of dakterras, houtrot dient deugdelijk te worden hersteld waarna het geheel weer prima kan functioneren.

 • Jaarlijks controleren van het schilderwerk, met name op de verbindingen tussen horizontale en verticale delen.
 • Zelfs scheurtjes in het verfwerk op die kritische plaatsen kunnen al funest zijn en houtrot veroorzaken.
 • Houtrot reparatie is in principe goed mogelijk maar kan het beste door een deskundige met de juiste materialen en gereedschappen worden uitgevoerd.
 • Houtrot kan aanwezig zijn en pas zichtbaar worden bij schuur of herstelwerkzaamheden. Ook kan houtrot (bewust) zijn verborgen of slecht zijn hersteld.
 • Nadeel van houtrotherstel is dat ook het schilderwerk aansluitend moet worden uitgevoerd.

Neem even de tijd om reparatie van het bestaande hekwerk te overwegen, een nieuw hekwerk kan op termijn voordeliger uitpakken! Als er gebreken zijn aan dergelijke onderdelen kunnen de kosten behoorlijk oplopen, belangrijk dus om een bouwkundige keuring te doen laten uitvoeren door een onafhankelijke deskundige.

 • Een nieuw hekwerk is onderhoudsarm, van bijvoorbeeld een kunststof materiaal of gepoedercoat aluminium.
 • Voor een nieuw onderhoudsarm hekwerk is de prijs ongeveer € 255,- per strekkende meter,
 • Laat u adviseren door een deskundig bedrijf voor wat betreft deze vervanging. Er zijn vele mogelijkheden voor wat betreft de materiaal keuze.

Indien de bevestiging van het hekwerk aan de woning kan worden verbeterd. Gebruik dan RVS materiaal om de bevestiging te verbeteren en verwijder oude roestende metalen.

Indien de leuning van het hekwerk open staat op de verbindingen: hierdoor kan vocht intreden en houtrot ontstaan. Deze ‘opening’ moet worden voorzien van een flexibele en blijvende afdichting. Het beste resultaat wordt bereikt door in deze aansluitingen een diepe opening te frezen, deze opening afwerken met een rubber kit (zoeken op google op: sis 440 kit) of vraag een vakman.

Metselwerk balustrade

Is het balkon voorzien van een gemetselde balustrade?

 • Door roestende metalen, oud ijzer of andere metalen kan in het metselwerk ontstaat scheurvorming. Roestend ijzer kan in omvang toenemen en drukt vervolgens het metselwerk uit elkaar waardoor scheurvorming ontstaat. Eventueel schroeven en bouten die roesten en andere metalen moeten uit het metselwerk worden verwijderd.
 • Is er een mechanische schade aan het metselwerk, schade of scheurvorming door roestende metalen dan adviseren wij deze schade te herstellen na verwijderen van de oorzaak uiteraard. Let op dat bij metselwerk het ook wel aankomt op vakmanschap! Een beetje dichtsmeren van een scheur is geen deugdelijk herstel. De stenen met schade verwijderen en nieuw metselwerk moet vertand worden aangebracht (vertanden).
 • Uiteraard moet het voegwerk ook in een goede conditie verkeren, bij slechte voegen is de kans aanwezig dat er lekkage gaat ontstaan, bij bevriezing kan het metselwerk ernstig beschadigen.


Beton balustrade

Vanzelf moet schade aan beton moet worden hersteld. Losse brokken verwijderen, materiaal afkloppen. Indien wapening zichtbaar wordt deze ontdoen van roest en voorbehandelen met een primer of loodmenie. Hierna kan de betonschade worden hersteld met een vorstbestendig materiaal.

 • Let op niet elke kant en klare specie of cementzak van een bouwmarkt is hiervoor geschikt, informeer naar de mogelijkheden.
 • Van verschillende fabrikanten is vorstbestendige reparatiemortel te koop, zoek op internet: vorstbestendige reparatiemortel

Hekwerk

Indien er gebreken zijn aan de hekwerken en/of leuningen: Verwijder de oude vaak roestende materialen en gebruik RVS materiaal om hekwerken en leuningen (opnieuw) te monteren. De bevestiging kan zo slecht zijn dat de hekwerken en/of leuningen als instabiel en gammel worden ervaren.

 • Slecht onderhoud zal de levensduur van de hekwerken en/of leuningen geheel niet bevorderen. Jaarlijks dienen de hekwerken en/of leuningen gecontroleerd te worden op veiligheid en dient ook regulier onderhoud uitgevoerd te worden. Laat u informeren door een daarin gespecialiseerd bedrijf!

Indien het hekwerk is voorzien van glaspanelen: bij gebreken, breuk of schade moet de beglazing worden vervangen.

 • Uitgangspunt hierbij is dat er veiligheidsglas wordt gebruikt en dat montage eenvoudig in een profiel kan plaats vinden.
 • Indien speciale bewerkingen aan het glaspaneel uitgevoerd moeten worden houd u dan rekening met een hoge kosten.

Afdekking balustrade balkon

Een dergelijke afdekking beschermt het onderliggende metselwerk op inwatering. Indien aan de betonnen afdekker op de gemetselde balustrade betonschade aanwezig is, dienst de schade en het losse materiaal goed verwijderd te worden. Indien wapening zichtbaar wordt deze ontdoen van roest en voorbehandelen met een primer of loodmenie. Hierna kan de betonschade worden hersteld met een vorstbestendig materiaal.

 • Let op niet elke kant en klare specie of cementzak van een bouwmarkt is hiervoor geschikt, informeer naar de mogelijkheden.
 • Van verschillende fabrikanten is vorstbestendige reparatiemortel te koop, zoek op internet: vorstbestendige reparatiemortel

Vaak is tussen de verschillende elementen van een muur afdekker een flexibele kitvoeg aanwezig. Deze kitvoeg moet u vanzelf controleren op gebreken en dient ook regelmatig (per 10 jaar) te worden vervangen. Bij gebreken aan de kitvoeg is deze niet meer functioneel. Wij adviseren dan de aanwezige kitvoegen te verwijderen en deze allemaal te vervangen. Neem goed de tijd om de oude kit te verwijderen en het geheel grondig te reinigen en te ontvetten, bij onvoldoende reiniging zal de flexibele kitvoeg spoedig onthechten van het beton.

Privacyscherm

In het houtwerk van het privacyscherm kan houtrot aanwezig zijn. Houtrot dient deugdelijk te worden hersteld.

 • Houtrot reparatie is in principe goed mogelijk maar kan het beste door een deskundige met de juiste materialen en gereedschappen worden uitgevoerd.
 • Houtrot kan aanwezig zijn en pas zichtbaar worden bij schuur of herstelwerkzaamheden. Ook kan houtrot (bewust) zijn verborgen of slecht zijn hersteld.
 • Nadeel van houtrotherstel is dat ook het schilderwerk aansluitend moet worden uitgevoerd.
 • Tip: een nieuw onderhoudsarm scherm kan worden aangeschaft voor ongeveer € 450,00 tot € 650,00
 • Neem even de tijd om een nieuw scherm uit te zoeken, deze zijn onderhoudsarm te koop van bijvoorbeeld een kunststof materiaal of gepoedercoat aluminium.

Indien glasbreuk is in het privacyscherm: Wij adviseren dit te vervangen. Vanzelf is dit geen noodzakelijk onderhoud, zelfs zonder beglazing kan de woning nog goed functioneren doch heeft u slechts geen privacy. En indien de privacyscherm(en) slecht zijn onderhouden, dient onderhoud uitgevoerd te worden. Regulier onderhoud zal de technische levensduur van het materiaal ten goede komen.

Balkonkast

De meest voorkomende gebreken aan een balkonkast zijn het hang en sluitwerk. Het hang en sluitwerk dient te worden onderhouden of indien dat niet meer mogelijk is dan kunnen onderdelen worden vervangen. Uiteraard kan ook houtrot aanwezig zijn, lees de voorgaande suggesties m.b.t houtrot. Vaak zijn deze kasten voorzien van volkern panelen. Bij slecht onderhoud zullen de panelen vervuilen, wij adviseren regulier onderhoud en periodiek reinigen van de materialen.

Lees hier nog onze blog met aandachtspunten als u een woning gaat kopen met een balkon en bekijk ook hier een video van een balkon inspectie.