Inspectie Kwaaitaal vloer 2019-11-06T12:54:30+01:00

Inspectie van een Kwaaitaal vloer

Kwaaitaalvloeren zijn opgebouwd uit een betonnen drukboog en 2 draagribben met daarin de staalwapening die zorgt voor de draagkracht van het betreffende vloerelement. Tijdens een inspectie worden door de deskundige en ervaren inspecteur alle ribben meter voor meter geïnspecteerd en met speciaal gereedschap ‘afgeklopt’. Deze inspectie wordt uitgevoerd volgens de CUR-Aanbeveling 79. Na de inspectie ontvangt u binnen enkele dagen een rapportage waarin de volgende punten aan de orde komen: omschrijving van de zichtbare schade, risico analyse, hersteladvies en een kostenopgave.

Kosten van deze inspectie € 275,-

Een inspectie van een Kwaaitaal vloer heeft u bij Homekeur al voor €275,00 inclusief btw! Heeft u vragen over de kosten of over het inspecteren van een kwaaitaal vloer? Bel tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00) 085-0653675, wij helpen u graag verder!

Maak een afspraak

Prijsvoorwaarden

 

De kwaaitaalvloer vertoont regelmatig corrosie van de wapening als gevolg van toegevoegde (drogings) versnellers in het beton. Deze versnellers zijn toegepast om de vloeren tijdens de productie sneller te laten uitharden om daarmee de productie te verhogen. Als versneller is calciumchloride toegevoegd. De toegevoegde calciumchloride veroorzaakt na verloop van tijd corrosie van de wapening met betonrot tot gevolg. Door het corrosieproces zet de wapening in de kwaaitaalvloer uit en drukt het omliggende beton stuk. De draagkracht van de elementen neemt af en de kwaaitaalvloer kan bezwijken. Het probleem wordt ook wel “betonrot” genoemd.

De wapening in de kwaaitaalvloer is vooral bedoeld om de trekkracht in het beton op te nemen. Die trekkrachten treden veelal onder in de systeemvloer op, daarom bevindt zich daar dan ook de meeste wapening. Door de calciumchloride roest de wapening weg en kunnen de trekkrachten niet meer voldoende worden opgenomen.

Bekijk hier een voorbeeld van een vloerinspectie rapport!

Het is duidelijk dat deze betonschade de veiligheid en het functioneren van de begane grondvloer negatief beïnvloedt. Op den duur kan dit leiden tot te grote doorbuiging en voortijdig plotseling bezwijken van de kwaaitaal vloer. De vloer voldoet dus niet meer aan de verwachte en ontworpen levensduur van vijftig jaar.

 

Ook voor de kruipruimte bij een kwaaitaal vloer is het belangrijk dat deze droog is, en voldoende geventileerd is. Niet alleen door de toevoeging van calciumchloride kan betonrot ontstaan! In voorkomende gevallen ligt de wapening te dicht aan de oppervlakte, of is het beton niet voldoende verdicht waardoor een vochtig klimaat de wapening kan aantasten. De aangetaste wapening corrodeert, neemt in omvang toe en veroorzaakt betonschade aan de ribben van de vloerelementen. Door het roesten zet de wapening uit en scheurt de betondekking en neemt de diameter van de wapening af. De wapeningsstaven komen hierdoor bloot te liggen waardoor het roesten versnelt door het zuurstof en vochtgehalte in de kruipruimte.

Open chat