Goten 2021-01-06T06:27:26+01:00

Zinken goot

De zinken dakgoot is de opvangbak of opvangstrook die hemelwater afvoert van het dak naar de regenpijp. Zink is een bouwmetaal met een veelzijdig karakter en heeft een lange levensduur.

  • Goten moeten ten minste eenmaal per jaar worden onderhouden en schoongemaakt.
  • Afhankelijk van de vervuiling en/of bomen in de buurt van de woning tweemaal per jaar.
  • Controleer ook de aansluitingen van de horizontale delen en de aansluiting op de hemelwaterafvoer.
  • Interesse in een bouwkundige keuring?

Goten, aandachtspunten

  • Soldeernaden scheuren
  • Te lang, expansiestuk (of band) ontbreekt
  • Vervuiling
  • Bekleed met bitumen of EPDM
  • Coating e.d gesmeerd
  • Gootbeugels (staal) roesten
  • Vochtheidscorrosie
  • Afschot, doorzadeling, blijft water in staan

Is het materiaal van de goot oud of aan het verouderen? Is een vochtheidscorrosie zichtbaar op het materiaal? Een witte uitslag? Dan moet de goot op korte of wat langere termijn worden vervangen.

Regelmatig zijn soldeernaden los of reeds ondeskundig gerepareerd, hier is dan een risico op inwateren en lekkage. Met gebruik van de juiste materialen en voorbehandeling kunnen door een deskundige dergelijke gebreken nog wel worden gerepareerd. Maar probeer ook de oorzaak van deze loskomende soldeernaden te achterhalen. De zinken goot kan te lang zijn waardoor het zijn lengte verandering niet kwijt kan bij warmte en koude (uitzetting en krimp).



  • Begin niet aan beplakken van naden met tape en dergelijk, dit zijn slechts ‘pleisters’ en hebben na minder dan een jaar nog nauwelijks een functie.
  • Solderen van goten is een vak apart, niet elke loodgieter heeft nog deze expertise.

Is er op het zinkwerk van de goten een witte aanslag zichtbaar, dit is een vorm van corrosie (ontstaat door condens of lekkage). Dit is een langzaam proces van zink oplossen en een indicator dat het materiaal aan slijtage onderhevig is en door de tand des tijds is aangetast. Afhankelijk van de omstandigheden heeft het zinkwerk een totale levensduur van 30 tot 50 jaar.



Het totale zink van de goot kan te lang zijn, hierdoor scheuren de soldeernaden. Bij het aanleggen van de goot had rekening gehouden moet worden met uitzetting en krimp van het zink. Er kan op twee manieren een onderbreking in de goot worden gemaakt. Ten eerste door gebruik te maken van een “expansiestuk met rubber” en ten tweede d.m.v. twee separatieschotten en een separatieschuif. Vraag een deskundige loodgieter om advies en realisatie.

  • Meestal moet er om de 6 meter lengte een onderbreking in de goot worden gemaakt, zie onderstaand voorbeeld.


Het afschot van de goot kan niet goed zijn, let er dus op of er teveel water in de goot blijft staan. Mogelijk kan dit op eenvoudige wijze worden gecorrigeerd door onder de goot op de gootklossen afstandhouders aan te brengen. Meestal valt het echter niet mee om een dergelijk afschot probleem te herstellen en moet de goot worden gedemonteerd.

  • Een andere optie zou kunnen zijn om een extra afvoer aan te brengen op het diepste punt.
  • Laat een deskundige en ervaren loodgieter dit herstelwerk uitvoeren en u hierin adviseren.

Als de gootbeugels roesten  kan dit het materiaal van de goot aantasten. De goot kan hierdoor zelfs gaan lekken. Wij adviseren dan om het roest van de gootbeugels te verwijderen en deze te voorzien van een roestwerend verfsysteem. Het zou mooi zijn als onder de goot en op de beugel een dun stukje vilt geklemd kan worden om het contact tussen de verschillende materialen te onderbreken.

Indien de goot aan de binnenzijde (deels) beplakt is met een bitumen of vergelijkbaar materiaal,  houd er dan toch rekening mee dat de goot ondanks de beplakking binnen nu en maximaal 5 jaar vervangen moet worden. Het aangebrachte materiaal is verlijmd op het materiaal van de goot (zink) en daarmee geen vervanger! Deze beplakking zorgt slechts voor enig uitstel om het geheel te vervangen. De meeste verlijmingen houden het niet op de wat langere termijn! Voor wat betreft een EPDM beplakking in een zinken goot is nog te weinig ervaring. Een oudere zinken goot beplakt met EPDM zou dus heel goed kunnen functioneren.

Overige soorten goten

Een PVC dakgoot is de opvangbak of opvangstrook die hemelwater afvoert van het dak naar de regenpijp. PVC is een vrij goedkoop en breed inzetbaar bouwmateriaal, pvc is ook schadelijk voor het milieu en heeft geen lange levensduur.

  • Is er een gebrek(en) aan de PVC goot? Het voordeel van PVC is dat gebreken eenvoudig zijn te herstellen. Zonder problemen kan een deel van de goot worden vervangen of reparaties worden uitgevoerd.

Een aluminium/metalen dakgoot is de opvangbak of opvangstrook die hemelwater afvoert van het dak naar de regenpijp. Dit gebruikte aluminium/metaal is een bouwmetaal met een veelzijdig karakter en heeft een lange levensduur.

  • Aluminium/metalen dakgoten kunnen vaak uit 1 stuk worden geleverd, afhankelijk van de lengte hiervan kan de prijs behoorlijk variëren.
  • Gebreken aan deze goten zijn niet eenvoudig reparabel.

Een polyester dakgoot is de opvangbak of opvangstrook die hemelwater afvoert van het dak naar de regenpijp. Dit gebruikte materiaal heeft een veelzijdig karakter en heeft een lange levensduur.

  • Gebreken aan deze goten zijn niet eenvoudig reparabel.

Een woning kan (deels) voorzien zijn van een houten goot. Een niet heel gebruikelijk materiaal, maar toch regionaal of bij karakteristieke woningen toegepast. Indien goed onderhouden kunnen dergelijk goten prima functioneren.

  • Is er houtrot aanwezig aan de houten goot. Bij behandelen of onderhoud kunnen de gebreken in omvang toenemen, het totale houtrot wordt pas zichtbaar indien het onderhoud wordt uitgevoerd. Eenmaal houtrot in een dergelijke goot, zal reparatie niet eenvoudig blijken en moet voor vervanging gereserveerd gaan worden.

EPDM bekleding in goot

Een EPDM dakgoot is de opvangbak of opvangstrook die hemelwater afvoert van het dak naar de regenpijp. EPDM is een materiaal met een grote elasticiteit en een goede sterkte. Hiermee is EPDM een duurzaam membraan met een levensduur van ten minste meer dan 30 jaar. EPDM heeft een hoge bestendigheid tegen uv-straling en zure regen en is zeer geschikt voor daken en goten.

Een goot kan voorzien zijn van een EPDM bekleding. EPDM is een dakbedekking wat ook voor goten gebruikt kan worden, met name en steeds vaker zien we dat dit in nieuwbouwwoningen wordt toegepast. In voorkomende gevallen ook toegepast om een oude zinken goot op te knappen, de oude goot is dan blijven zitten en deze is bekleed met EPDM. Het EPDM materiaal kent een zeer lange levensduur.

  • Zijn er aan de EPDM goot gebreken opgemerkt? Deze kunnen door een deskundige worden hersteld. Ook zijn bij de meeste bouwmarkten reparatiesets te koop met een duidelijke omschrijving hoe u eventueel zelf een reparatie kan uitvoeren. Bij grote gebreken is het beter om (een deel) van de EPDM gootbekleding te vervangen.

PVC Kunststof bekleding in goot

  • Als er aan de PVC Kunststof gootbekleding gebreken zijn opgemerkt kunnen deze meestal door een deskundige worden hersteld. Ook zijn bij de meeste bouwmarkten reparatiesets te koop.
  • Het hoeft geen betoog dat dergelijke bedekking in een goot beter voorzien kan worden van een kimfixatie daar er anders vervorming, en plooivorming kan optreden. De meeste plooien ontstaan door spanningen in het materiaal of de constructie waar de (goot)bedekking deel van uitmaakt, in het materiaal zelf zijn ook spanningen aanwezig.
    • Krimp is het gevolg van spanning in het materiaal.
    • Om de gevolgen van krimp tegen te gaan wordt meestal een kimfixatie aangebracht.
    • Ondanks kimfixatie kunnen plooien blijven optreden in de gootbekleding.
    • Juist door kimfixatie kunnen door spanningen weer andere gebreken ontstaan, denk hierbij aan het loskomen van de lasnaden.

Bitumen goot

Indien aan een bitumen goot gebreken zijn opgemerkt, kunnen deze door een deskundige worden hersteld. Ook zijn bij de meeste bouwmarkten reparatiesets te koop.

Betonnen goot

Op langere termijn kan beton door weersinvloeden en langdurige waterbelasting poreus worden, vocht kan dan in het beton trekken en de eventuele aanwezige wapening aantasten met betonschade tot gevolg. Als dat aan de orde komt dan kan de goot aan de binnenzijde eenvoudig worden voorzien van een EPDM bekleding.

  • Als het beton van de gootconstructie poreus is dan adviseren wij om de goot aan de binnenzijde te beplakken met een EPDM bekleding. Hierdoor kan vocht niet meer in het beton trekken en wordt de constructie verder ontzien van water en weersinvloeden. EPDM heeft een lange levensduur, laat u adviseren door een deskundige.
  • Het beton van de gootconstructie kan eerder aan de binnenzijde voorzien zijn van een coating, deze kan niet de gewenste functionaliteit hebben en is dusdanig poreus dat wij adviseren om de goot aan de binnenzijde te beplakken met een EPDM bekleding. Hierdoor kan vocht niet meer in het beton trekken en wordt de constructie verder ontzien van water en weersinvloeden. EPDM heeft een lange levensduur, laat u adviseren door een deskundige.
  • Let op: het gebeurt herhaaldelijk dat bij dergelijke goten de wapening in het beton reeds is aangetast en betonschade al reeds in meer of mindere mate aanwezig is. Dit kan ook nog eens moeilijk zichtbaar zijn als de goot is gecoat aan de buitenzijde. Enkele haarscheuren in het beton moeten al alarmbellen doen rinkelen.

Kilgoot

Een kilgoot of kielgoot is de goot die ter plaatse van de kilkeper wordt aangebracht. Deze goten lopen meestal schuin af en bevinden zich in de overgang tussen twee naar binnen gerichte dakvlakken (de kil). De bekleding van kilgoten zelf bestaat vaak uit lood en zink, soms uit kunststof.

  • Soldeernaden kunnen los of reeds ondeskundig gerepareerd zijn, hier is dan een risico op inwateren en lekkage. Met gebruik van de juiste materialen en voorbehandeling kunnen door een deskundige dergelijke gebreken worden gerepareerd.
    • Begin niet aan beplakken van naden met tape en dergelijk, dit zijn slechts ‘pleisters’ en hebben na minder dan een jaar nog nauwelijks een functie.
    • Solderen van kilgoten is een vak apart, niet elke loodgieter heeft nog deze expertise.
  • Mocht de kilgoot (deels) beplakt zijn met een bitumen, hou er dan rekening mee dat het zink, ondanks de bitumen binnen nu en maximaal 5 jaar vervangen moet worden. De aangebrachte bitumen is geen vervanger voor het zink, en zorgt slechts voor enig uitstel om het zink te vervangen.
  • Vervuiling in de kilgoot kan grote gevolgen hebben. De vervuiling kan dusdanig zijn dat de kilgoot niet meer goed kan functioneren. Er is dan een risico op wateroverlast bij hevige regenval.
    • Goten op zijn minst jaarlijks reinigen!
    • Goed onderhoud en reiniging van de goten zorgt voor een langere levensduur van de materialen.

Alle goten

Door vervuiling  kan een goot niet meer goed functioneren. Er is een risico op wateroverlast bij hevige regenval, of afvoeren kunnen verstopt raken.

  • Goten op zijn minst jaarlijks reinigen!
  • Goed onderhoud en reiniging van de goten zorgt voor een langere levensduur van de materialen.

Gootklossen

Een gootklos is een ondersteuning van een dakgoot of overstek, forser dan de gootbeugel, vaak van hout. De gootklos is vaak ingemetseld in de muur voor een hogere draagkracht. In enkele gevallen hebben de gootklossen geen functie maar zijn aangebracht voor een verbeterd esthetisch effect en uitstraling van het geheel.

Wilt u een afspraak maken voor een bouwtechnische keuring?

De kosten voor een bouwkundige keuring zijn (voor woningen tot 1000 m3 inhoud) slechts €369,00 inclusief btw. Hiervoor voeren wij een uitgebreide bouwtechnische keuring uit en ontvangt u een bouwkundig rapport. Heeft u vragen? Bel tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00) 085-0653675. Wij helpen u graag verder en kunnen indien gewenst direct een afspraak met een deskundige inspecteur inplannen!

Maak een afspraak