Bitumen dakbedekking 2021-01-08T07:12:49+01:00

Dakshingles van bitumen

Bitumineuze shingles zijn een dakbedekking bestaande uit individuele overlappende elementen die bestaan uit een met bitumen geïmpregneerd of gedrenkt ruwvilt of een mat van glasvezel. Bitumineuze shingles zijn aan beide zijden bedekt met bitumen en zijn doorgaans aan de bovenzijde voorzien van een beschermlaag van minerale korrels.

De elementen zijn grofweg rechthoekig van vorm en worden in rijen gelegd. Een enkele laag kan worden gebruikt voor een waterbestendig resultaat. De bitumineuze shingles worden van onder naar boven gelegd, waarbij de bovenliggende rij deels overlappend over de onderliggende rij shingles wordt gelegd zonder doorlopende naden tussen de overlappende rijen. Shingles moeten op een egale dragende ondergrond gelegd zijn.



Zijn de dakshingles dakbedekking in een goede technische conditie dan kan het nog jaren mee. Een precieze te verwachten levensduur is moeilijk aan te geven en is ook afhankelijk van allerlei factoren zoals weersinvloeden. Zijn de dakshingles dakbedekking in een matige technische conditie dan kan de bitumen nog 2 tot 5 jaar mee. Zijn de dakshingles dakbedekking in een slechte technische conditie. Dan dient de bedekking per direct vervangen te worden. Het risico op lekkage is dan zeer reëel aanwezig waardoor weer andere (vervolg)schade zal gaan ontstaan.

  • Een dakshingles bitumen dakbedekking kan 15 tot 25 jaar mee gaan.
  • Maak het dak twee maal per jaar schoon.
  • Loop nooit op het dak bij hoge of lage temperaturen.
  • Controleer de loodstroken op gebreken tussen de gevel en dakaansluiting om gebreken te voorkomen.

Aandachtspunten, gebreken of opmerkingen

  • Moeten aan de dakshingles bitumen dakbedekking moeten kleine reparaties worden uitgevoerd? Dit is eenvoudig, laat het herstel wel uitvoeren door een deskundige dakdekker. Deze hebben de juiste materialen en gereedschappen en geven bovendien ook nog garantie op de reparatie. Het aanhelen of repareren van een dakshingles dakbedekking met een kit of reparatie set van een bouwmarkt heeft meestal niet veel zin en weinig effect.
  • Is een enkele dakshingles bitumen dakbedekking aan vervanging toe, houd dan rekening met het volgende: het is erg arbeidsintensief en het advies is om dan het gehele dak te vervangen.

Bitumen dakbedekking

Indien het dak is voorzien van een grindlaag: dakgrind wordt op daken aangebracht als ballast. Bij dakbedekking met grof grind moet u regelmatig mos- en algengroei verwijderen. Houd een laag grof grind van minimaal 3 cm in stand. Dit waait niet weg en zakt niet in de ondergrond.

  • Nadeel van dakgrind is de relatief snelle vervuiling en mosgroei. Reinigen is niet eenvoudig. Gebruik eventueel een bladzuiger.
  • Voordeel is dat de bitumen wordt beschermd tegen weersinvloeden en UV straling. De levensduur van bitumen met grind is langer dan zonder grind.
  • Loop bij warm weer niet op een dak met grind, de bitumen is dan zacht en het risico op intrappen van het grind in de bitumen, met mogelijk een lekkage tot gevolg, is aanwezig.
  • Laat u goed informeren over de verschillende soorten dakbedekking. Tegenwoordig zien wij steeds vaker dat een witte bitumen dakbedekking wordt toegepast voor platte daken. Een dergelijke dakbedekking blijft koeler in de zomer, rendement van bijvoorbeeld zonnepanelen verbeterd, lagere omgevingstemperatuur met als gevolg schonere lucht!
  • Maak het dak twee maal per jaar schoon.
  • Controleer de loodstroken op gebreken tussen de gevel en dakaansluiting

Aandachtspunten, gebreken of opmerkingen

  • In de bitumen dakbedekking kan craquelé aanwezig zijn. Craquelé, of lichte scheurvorming, ontstaat door verwering van de bitumen dakbedekking onder invloed van Uv-straling en vocht. Uv-straling met temperatuurbelasting veroorzaakt een ontbinding van het bitumineuze materiaal, waardoor de plastische (vorm bare) stoffen naar het oppervlak komen. Daardoor ontstaan haarscheuren en een verharding van de bovenlaag. Hierdoor kan het bitumen de bewegingen van de ondergrond niet meer volgen en vervolgens barst het materiaal.


  • De bitumen dakbedekking kan vanuit de fabriek voorzien zijn van een ingewalste leislag, deze leislag beschermt de bitumen bedekking. Afhankelijk van het soort dakbedekking komt deze leislag op enig moment los, het geheel verschraald en biedt minder bescherming voor de bitumen.


  • Indien zichtbaar is dat onder de bitumen blazen en/of plooivorming aanwezig zijn: Blazen onder de dakbedekking zijn een probleem, deze wijzen erop dat er waterdamp onder de bedekking aanwezig is. Dit is meestal een voorbode voor scheuren. In een slecht gebrand dakbedekkingspakket kan zich lichte plooivorming aftekenen ten gevolge van krimp en werking van dakbanen. In dat geval kunt u het beste een ervaren dakdekker inschakelen, die kan het best bepalen hoe de bitumen eventueel nog hersteld kan worden.
    • Gaat het om plaatselijke schade, dan kunnen blaasjes of scheuren doorgaans eenvoudig gerepareerd worden. Dit gebeurt dan door middel van een rubbercoating of rubber dakpasta.
    • Een andere efficiënte oplossing is het aanbrengen van een nieuwe strook bovenop het beschadigde deel.
    • In sommige gevallen kunnen blazen en scheuren een indicatie zijn dat de dakbedekking aan volledige vervanging toe is.
  • Op het dak kan vervuiling aanwezig zijn, dit is vanzelf niet de bedoeling en geeft allerlei risico’s. De vervuiling op de bedekking als ook bij de afvoeren dienen te worden verwijderd.
  • Indien het grind is vervuild dient dit te worden gereinigd. Gebruik een bladblazer/zuiger. Doe dit onderhoud bij voorkeur in het voorjaar bij niet al te warm weer, het dak moet wel goed droog zijn om dit onderhoud te kunnen uitvoeren. Gebruik geen chemische reinigingsmiddelen!
  • Bij een zinken randafwerking kunnen soldeernaden los zijn of reeds ondeskundig gerepareerd, hier is dan ook een risico op inwateren en lekkage. Met gebruik van de juiste materialen en voorbehandeling kunnen door een deskundige dergelijke gebreken nog wel worden gerepareerd.
    • Begin niet aan beplakken van naden met tape en dergelijk, dit zijn slechts ‘pleisters’ en hebben na minder dan een jaar nog nauwelijks een functie.
    • Solderen van zink is een vak apart, niet elke loodgieter heeft nog deze expertise.

Mastiek dakbedekking

Vroeger werd er als dakbedekking voor het platte dak mastiek gebruikt. Mastiek was een soort teerachtige dakbedekking. Veel andere oplossingen dan mastieken dakbedekking waren er dan ook niet om aan te brengen op een plat dak. Mastiek had voordelen maar ook veel nadelen, zomers werd het mastiek half vloeibaar en in de winter werd de mastieken dakbedekking bros en kwetsbaar. Mastiek dakbedekking was slecht te repareren en in combinatie met de eerste opkomende dakisolatie was het al helemaal geen goede combinatie. Toen veel later bleek dat mastiek ook slecht was voor de gezondheid is men eind jaren 70 gestopt met de verwerking en plaatsing van mastieken daken. In Nederland zijn er echter nog geregeld mastiek daken te vinden. Vaak al in een verregaande staat van ontbinding.

  • Vervang de Mastiek dakbedekking binnen 0 tot 5 jaar.
  • Loop nooit op het dak bij hoge of lage temperaturen.


Wilt u een afspraak maken voor een bouwtechnische keuring?

De kosten voor een bouwkundige keuring zijn (voor woningen tot 1000 m3 inhoud) slechts €369,00 inclusief btw. Hiervoor voeren wij een uitgebreide bouwtechnische keuring uit en ontvangt u een bouwkundig rapport. Heeft u vragen? Bel tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00) 085-0653675. Wij helpen u graag verder en kunnen indien gewenst direct een afspraak met een deskundige inspecteur inplannen!

Maak een afspraak