Bitumen dakbedekking 2020-09-21T08:27:37+01:00

Dakshingles van bitumen

Bitumineuze shingles zijn een dakbedekking bestaande uit individuele overlappende elementen die bestaan uit een met bitumen geïmpregneerd of gedrenkt ruwvilt of een mat van glasvezel. Bitumineuze shingles zijn aan beide zijden bedekt met bitumen en zijn doorgaans aan de bovenzijde voorzien van een beschermlaag van minerale korrels.

De elementen zijn grofweg rechthoekig van vorm en worden in rijen gelegd. Een enkele laag kan worden gebruikt voor een waterbestendig resultaat. De bitumineuze shingles worden van onder naar boven gelegd, waarbij de bovenliggende rij deels overlappend over de onderliggende rij shingles wordt gelegd zonder doorlopende naden tussen de overlappende rijen. Shingles moeten op een egale dragende ondergrond gelegd zijn.

De dakshingles dakbedekking van het hoofddak verkeert in een goede technische conditie en kan nog jaren mee. Een precieze te verwachten levensduur is moeilijk aan te geven en is ook afhankelijk van allerlei factoren zoals weersinvloeden. In elk geval is vervangen voorlopig nog niet aan de orde.

De dakshingles dakbedekking van het hoofddak verkeert in een matige technische conditie en kan maximaal nog 2 tot 5 jaar mee. Een precieze te verwachten levensduur is moeilijk aan te geven en is ook afhankelijk van allerlei factoren zoals weersinvloeden. In elk geval is vervangen binnen maximaal 5 jaar zeker aan de orde. Er moet ongeveer ? m2 dakshingles dakbedekking worden vervangen.

De dakshingles dakbedekking van het hoofddak verkeert in een slechte technische conditie. Deze bedekking dient per direct vervangen te worden. Het risico op lekkage is zeer reëel aanwezig waardoor weer andere (vervolg)schade zal gaan ontstaan. Geadviseerd wordt om ? m2 dakshingles dakbedekking per direct te vervangen.

 • Maak het dak twee maal per jaar schoon.
 • Een dakshingles bitumen dakbedekking kan 15 tot 25 jaar mee gaan.
 • Loop nooit op het dak bij hoge of lage temperaturen.
 • Controleer indien van toepassing de loodstroken op gebreken tussen de gevel en dakaansluiting

Aandachtspunten, gebreken of opmerkingen

 • De dakshingles dakbedekking is gecontroleerd, het geheel verkeerd in een goede conditie, er zijn geen gebreken opgemerkt.
 • Op het dakshingles dak is vervuiling aanwezig, zowel de vervuiling op de bedekking als bij de afvoeren dienen te worden verwijderd.
 • Aan de dakshingles bitumen dakbedekking moeten kleine reparaties worden uitgevoerd. Dit is eenvoudig mogelijk, laat het herstel wel uitvoeren door een deskundige dakdekker. Deze hebben de juiste materialen en gereedschappen en geven bovendien ook nog garantie op de reparatie. Het aanhelen of repareren van een dakshingles dakbedekking met een kit of reparatie set van een bouwmarkt heeft meestal niet veel zin en weinig effect.
 • Aan de dakshingles bitumen dakbedekking moeten reparaties worden uitgevoerd. Dit is niet eenvoudig mogelijk, er moeten ongeveer [antwoord] dakshingles worden vervangen. Laat dit herstel wel uitvoeren door een deskundige dakdekker. Deze hebben de juiste materialen en gereedschappen en geven bovendien ook nog garantie op de reparatie. Het aanhelen of repareren van een dakshingles dakbedekking met een kit of reparatie set van een bouwmarkt heeft meestal niet veel zin en weinig effect.
  • Het aanbrengen van 1 of enkele dakshingles is erg arbeidsintensief, de kosten per stuk zijn dan ook hoog.
  • Indien teveel dakshingles vervangen moeten worden, kan algeheel vervangen worden overwogen!

Bitumen dakbedekking

Dit dak is op de bitumen voorzien van een grindlaag. Dakgrind wordt op daken aangebracht als ballast. Bij dakbedekking met grof grind moet u regelmatig mos- en algengroei verwijderen. Houd een laag grof grind van minimaal 3 cm in stand. Dit waait niet weg en zakt niet in de ondergrond.

 • Nadeel van dakgrind is de relatief snelle vervuiling en mosgroei. Reinigen is niet eenvoudig. Gebruik eventueel een bladzuiger.
 • Voordeel is dat de bitumen wordt beschermd tegen weersinvloeden en UV straling. De levensduur van bitumen met grind is langer dan zonder grind.
 • Loop bij warm weer niet op een dak met grind, de bitumen is dan zacht en het risico op intrappen van het grind in de bitumen, met mogelijk een lekkage tot gevolg, is aanwezig.
 • Over de conditie van de dakbedekking onder het grind kunnen geen uitspraken worden gedaan. Het grind is niet omgeschept, op basis van een steekproef en de zichtbare bitumen is de dakbedekking beoordeeld.

De dakbedekking van het hoofddak verkeert in een goede technische conditie en kan nog jaren mee. Een precieze te verwachten levensduur is moeilijk aan te geven en is ook afhankelijk van allerlei factoren zoals weersinvloeden. In elk geval is vervangen voorlopig nog niet aan de orde.

De dakbedekking van het hoofddak verkeert in een matige technische conditie en kan maximaal nog 2 tot 5 jaar mee. Een precieze te verwachten levensduur is moeilijk aan te geven en is ook afhankelijk van allerlei factoren zoals weersinvloeden. In elk geval is vervangen binnen maximaal 5 jaar zeker aan de orde. Er moet ongeveer ? m2 dakbedekking worden vervangen.

De dakbedekking van het hoofddak verkeert in een slechte technische conditie. Deze bedekking dient per direct vervangen te worden. Het risico op lekkage is zeer reëel aanwezig waardoor weer andere (vervolg)schade zal gaan ontstaan. Geadviseerd wordt om ? m2 dakbedekking per direct te vervangen.

 • Laat u goed informeren over de verschillende soorten dakbedekking. Tegenwoordig zien wij steeds vaker dat een witte bitumen dakbedekking wordt toegepast voor platte daken. Een dergelijke dakbedekking blijft koeler in de zomer, rendement van bijvoorbeeld zonnepanelen verbeterd, lagere omgevingstemperatuur met als gevolg schonere lucht!
 • Maak het dak twee maal per jaar schoon.
 • Een bitumen dakbedekking kan 20 tot 40 jaar mee gaan.
 • Loop nooit op het dak bij hoge of lage temperaturen.
 • Controleer de loodstroken op gebreken tussen de gevel en dakaansluiting

Aandachtspunten, gebreken of opmerkingen

 • In de bitumen dakbedekking is craquelé aanwezig zijn. Craquelé, of lichte scheurvorming, ontstaat door verwering van de bitumen dakbedekking onder invloed van Uv-straling en vocht. Uv-straling met temperatuurbelasting veroorzaakt een ontbinding van het bitumineuze materiaal, waardoor de plastische (vorm bare) stoffen uittreden. Daardoor ontstaan haarscheuren en een verharding van de bovenlaag. Hierdoor kan het bitumen de bewegingen van de ondergrond niet meer volgen en barst vervolgens. Met de beoordeling van de bitumen, en de te verwachte levensduur is met deze craquelé rekening gehouden.
 • De bitumen dakbedekking is vanuit de fabriek voorzien van een ingewalste leislag, deze leislag beschermt de bitumen bedekking. Afhankelijk van het soort dakbedekking komt deze leislag op enig moment los, het geheel verschraald en biedt minder bescherming voor de bitumen. Op basis van wat zichtbaar is ten tijde van deze bouwkundige keuring kunnen we stellen dat de leislag in dit geval geen voldoende bescherming meer biedt voor de bitumen. De bitumen is nu meer kwetsbaar wat de levensduur verkort. Met de beoordeling van de bitumen, en de te verwachte levensduur is hiermee rekening gehouden.
 • Zichtbaar is dat onder de bitumen blazen en/of plooivorming aanwezig is. Blazen onder de dakbedekking zijn een probleem. Blazen wijzen erop dat er waterdamp onder de bedekking aanwezig is. Dit is meestal een voorbode voor scheuren. In een slecht gebrand dakbedekkingspakket kan zich lichte plooivorming aftekenen ten gevolge van krimp en werking van dakbanen. In dit geval kunt u het beste een ervaren dakdekker inschakelen, die kan het best bepalen hoe de bitumen eventueel nog hersteld kan worden.
  • Gaat het om plaatselijke schade, dan kunnen blaasjes of scheuren doorgaans eenvoudig gerepareerd worden. Dit gebeurt dan door middel van een rubbercoating of rubber dakpasta.
  • Een andere efficiënte oplossing is het aanbrengen van een nieuwe strook bovenop het beschadigde deel.
  • In sommige gevallen kunnen blazen en scheuren een indicatie zijn dat de dakbedekking aan volledige vervanging toe is.
 • Op het dak is vervuiling aanwezig, zowel de vervuiling op de bedekking als bij de afvoeren dienen te worden verwijderd.
 • Het grind is vervuild en dient te worden gereinigd. Gebruik een bladblazer/zuiger. Doe dit onderhoud bij voorkeur in het voorjaar bij niet al te warm weer, het dak moet wel goed droog zijn om dit onderhoud te kunnen uitvoeren. Gebruik geen chemische reinigingsmiddelen!
 • Aan de bitumen dakbedekking moeten kleine reparaties worden uitgevoerd. Dit is eenvoudig mogelijk, laat het herstel wel uitvoeren door een deskundige dakdekker. Deze hebben de juiste materialen en gereedschappen en geven bovendien ook nog garantie op de reparatie. Het aanhelen of repareren van een dakbedekking met een kit of reparatie set van een bouwmarkt heeft meestal niet veel zin en weinig effect.
 • Aan de bitumen dakbedekking moeten kleine reparaties worden uitgevoerd. Met name de aanhechting van de bitumen met de daktrim kan worden verbeterd/hersteld. Dit is eenvoudig mogelijk, laat het herstel wel uitvoeren door een deskundige dakdekker. Deze hebben de juiste materialen en gereedschappen en geven bovendien ook nog garantie op de reparatie. Het aanhelen of repareren van een dakbedekking met een kit of reparatie set van een bouwmarkt heeft meestal niet veel zin en weinig effect.
 • Op het dak van de aanbouw zijn enkele reparatie plekken opgemerkt, eventuele gebreken zijn niet meer zichtbaar maar lijken op deze manier deskundig hersteld.
 • Op het dak van de aanbouw zijn enkele reparatie plekken opgemerkt, eventuele gebreken zijn niet zichtbaar. Het herstel is niet echt deskundig uitgevoerd en geeft een verhoogd risico op een lekkage nu of in de toekomst. Wij adviseren alsnog een deugdelijk herstel hiervan.
 • Enkele soldeernaden aan de zinken randafwerking zijn los of reeds ondeskundig gerepareerd, hier is dan ook een risico op inwateren en lekkage. Met gebruik van de juiste materialen en voorbehandeling kunnen door een deskundige dergelijke gebreken nog wel worden gerepareerd.
  • Begin niet aan beplakken van naden met tape en dergelijk, dit zijn slechts ‘pleisters’ en hebben na minder dan een jaar nog nauwelijks een functie.
  • Solderen van zink is een vak apart, niet elke loodgieter heeft nog deze expertise.
 • Zichtbaar is dat er reparatie(s) aan de zinken randstrook zijn uitgevoerd. Het lijkt erop dat deze reparaties volstaan en de randstrook verder goed kan functioneren. Deze reparaties zijn vanzelf wel een indicator dat het zinkwerk niet meer in een optimale technische conditie verkeert

Mastiek dakbedekking

Vroeger werd er als dakbedekking voor het platte dak mastiek gebruikt. Mastiek was een soort teerachtige dakbedekking. Veel andere oplossingen dan mastieken dakbedekking waren er dan ook niet om aan te brengen op een plat dak. Mastiek had voordelen maar ook veel nadelen zomers werd het mastiek half vloeibaar en in de winter werd de mastieken dakbedekking bros en kwetsbaar. Mastiek dakbedekking was slecht te repareren en in combinatie met de eerste opkomende dakisolatie was het al helemaal geen goede combinatie. Toen veel later bleek dat mastiek ook slecht was voor de gezondheid is men eind jaren 70 gestopt met de verwerking en plaatsing van mastieken daken. In Nederland komen we echter wel nog geregeld mastiek daken tegen. Vaak al in een verregaande staat van ontbinding. Wij gaan er altijd van uit dat een mastieke dakbedekking zeker binnen maximaal nul en 5 jaar vervangen moet worden.

 • Reken er maar op dat een mastiek dakbedekking direct of uiterlijk binnen maximaal 5 jaar vervangen moet worden!
Open chat
Whatsapp contact
Powered by