Zoekgedrag van kopers in oververhitte huizenmarkt

Woningkopers zoeken in deze tijd op een heel andere wijze naar een nieuwe woning dan voorheen. Dit heeft vooral te maken met de coronacrisis in combinatie met de enorme krapte op de woningmarkt. Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring is altijd aan te raden. Dit blijft onveranderd.

Wanneer u een woning wilt kopen, dan kunt u Homekeur benaderen om u duidelijkheid te geven over de huidige staat van de woning. Mogelijk heeft u de woning ook wel gevonden door anders te zoeken dan u gewoonlijk zou doen. Wij gaan eens dieper in op de manieren waarop het koopgedrag van kopers nu anders is dan voorheen.

De natuurrijke omgeving wordt belangrijker

Op de eerste plaats zien we dat mensen vooral bewuster op zoek gaan naar woningen waarbij een stukje natuur in de buurt is. Door de coronacrisis zijn we de natuur en het groen om ons heen meer gaan waarderen. Dit zien we ook terug in het zoekgedrag van kopers. Er wordt vaker specifiek gezocht naar woningen in een natuurrijke omgeving en minder naar woningen in een stadse omgeving.

Een eigen buitenruimte is vaker een must

Deze verandering in het zoekgedrag heeft wel te maken met de vorige verandering. Kopers gaan steeds vaker op zoek naar woningen met een eigen buitenruimte en zoeken steeds minder vaak naar appartementen zonder buitenruimte of met slechts een kleine buitenruimte. Ook dit kunnen we terugvoeren naar de impact van de coronacrisis. Veel mensen werken thuis en komen hierdoor minder vaak buiten dan gewoonlijk. Dit zorgt ervoor dat de behoefte aan een eigen buitenruimte groeit.

Woningen met 1 extra slaapkamer

Mensen die voorheen zochten naar woningen met 2 slaapkamers zoeken nu vaker naar woningen met 3 slaapkamers. Kopers die op zoek waren naar een woning met 3 slaapkamers zoeken nu naar een huis met minimaal 4 slaapkamers. Makkelijk gezegd: we zoeken bewust naar woningen met minimaal 1 extra slaapkamer. Dit kunnen we terugbrengen naar het thuiswerken.

Veel mensen moeten dit aan de keukentafel of op de bank doen, omdat er eenvoudigweg geen ruimte in huis over is waar een thuiswerkkantoor kan worden gerealiseerd. Mensen willen op een comfortabele manier thuis kunnen werken, in een afgesloten ruimte, en zoeken daarom naar een extra kamer in de woning.

Het zoekgebied wordt groter

Een Amsterdammer wil er niet aan denken om buiten Amsterdam te gaan wonen. De echte Rotterdammer peinst er niet over om een huis te kopen buiten Rotterdam.. Dit idee is aan het vervagen. De huizenmarkt staat op dit moment zo onder druk dan meer woningzoekers bereid zijn om het zoekgebied te verbreden. Amsterdammers kopen nu makkelijker een woning buiten Amsterdam dan voorheen. Rotterdammers hebben minder moeite met het verlaten van ‘hun’ stad dan gewoonlijk. Dit is wat de enorme krapte op de woningmarkt doet. Kopers zoeken tegenwoordig in een veel bredere regio.

Wilt u ook een mooie woning kopen?

Bent u ook op zoek naar een mooie woning? Dan herkent u zich misschien wel in bovenstaande veranderingen in het zoekgedrag. Misschien zoekt u ook wel bewust naar een woning met een extra kamer of bent u inmiddels in een grotere regio aan het zoeken. Heeft u een mooie woning gevonden?

Laat dan een bouwkundige keuring uitvoeren door Homekeur. Wij stellen hiervan een duidelijk bouwkundig rapport op, zodat u duidelijkheid heeft over de staat van de woning. Wij geven u inzicht in te verwachten kosten en voorzien u van duidelijke adviezen. Zo weet u altijd precies wat u koopt. Plan direct online uw afspraak in. Wilt u eerst meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

2021-05-07T10:10:30+01:00