Zink dakbedekking 2020-12-31T12:06:08+01:00

Zink dakbedekking

Een zinken dak kan bij goed onderhoud zomaar 100 jaar mee! Dit heeft te maken met dat de verschillende weersomstandigheden die het materiaal sterker maken. Na verloop van tijd gaat een zinken dak verkleuren door invloed van neerslag, en vormt er een typerend patinalaagje. Doordat het zinken dak reageert op zuurstof uit water, of uit de lucht, ontstaat er een oxidelaag die het zink geheel afsluit voor zuurstof. Doordat het zuurstof het zink niet meer kan bereiken, kan er ook geen roest- of oxidevorming ontstaan. Bovendien is een zinken dak erg duurzaam, maar behoort het ook tot de hogere prijsklasse. • Maak het dak tweemaal per jaar schoon.
 • Loop nooit op het dak bij hoge of lage temperaturen.
 • Een zinken dakbedekking kan met normaal regulier onderhoud tot 100 jaar mee gaan.
 • Zink is een natuurlijk materiaal, wat betekent dat het kan gaan krimpen en uitzetten. Daarom zijn uitzetnaden nodig bij de montage van nieuw zink.
 • Controleer eventuele loodstroken en/of gevelaansluitingen periodiek op gebreken.

Gebreken, opmerkingen en overige aandachtspunten

 • Is het dak meer dan normaal vervuild? Dan is er een risico dat de afwatering niet meer goed kan functioneren en de levensduur van het materiaal wordt verkort. Er is ook een risico op wateroverlast bij hevige regenval. Het dak moet altijd goed worden onderhouden, vuil, vervuiling en alles wat niet op een dak thuis hoort kan beter worden verwijderd.
 • Regelmatig zijn soldeernaden los of reeds ondeskundig gerepareerd, er is dan een risico op inwateren en lekkage. Met gebruik van de juiste materialen en voorbehandeling kunnen door een deskundige dergelijke gebreken nog wel worden gerepareerd.
  • Begin niet aan beplakken van naden met tape en dergelijk, dit zijn slechts ‘pleisters’ en hebben na minder dan een jaar nog nauwelijks een functie.
  • Solderen van zinken daken is een vak apart, niet elke loodgieter heeft nog deze expertise.
 • Heef het zink onvoldoende uitzet en krimp mogelijkheden, dan is een expansiestuk mogelijk een oplossing? Bij een te grote lengte van het materiaal is een verhoogd risico op loskomen van de soldeernaden met lekkage of inwateren tot gevolg. Zink is een natuurlijk materiaal, wat betekent dat het kan gaan krimpen en uitzetten.


 • Als er teveel water op het dak blijft staan, is er een risico dat het dakvlak gaat overlopen of lekkages zullen gaan ontstaan. Een afschot moet altijd in orde zijn! Indien het afschot niet goed functioneert, kan dit mogelijk nog op eenvoudige wijze worden gecorrigeerd door onder het dakvlak afstandhouders aan te brengen. Meestal valt het echter niet mee om een dergelijk afschot probleem te herstellen en zal een deel van het dak gedemonteerd moeten worden en correct hersteld.
  • Een andere optie zou kunnen zijn om een extra afvoer aan te brengen op het diepste punt.
  • Laat een deskundige en ervaren loodgieter dit herstelwerk uitvoeren en u hierin adviseren.

Wilt u een afspraak maken voor een bouwtechnische keuring?

De kosten voor een bouwkundige keuring zijn (voor woningen tot 1000 m3 inhoud) slechts €369,00 inclusief btw. Hiervoor voeren wij een uitgebreide bouwkundige keuring uit en ontvangt u een bouwkundig rapport. Heeft u vragen? Bel tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00) 085-0653675. Wij helpen u graag verder en kunnen indien gewenst direct een afspraak met een deskundige inspecteur inplannen!

Maak een afspraak