Mag u zelf de groepenkast vervangen?

De groepenkast vervangen in uw nieuwe woning is een flinke klus. Een klus waar kennis van zaken voor nodig is. De groepenkast vormt immers het centrale punt in uw woning waar de stroom binnenkomt en wordt verdeeld. Hierbij mogen geen fouten worden gemaakt. Mag u eigenlijk zélf een groepen kast vervangen? Ja, dat mag, maar het is veel veiliger om dit te laten doen door een Erkend Installateur.

Kies een Erkend Installateur

Sinds 2007 is het extra opletten geblazen als u op zoek gaat naar de juiste installateur. Deze term is sinds dat jaar niet meer beschermd, zodat alleen iemand die zich Erkend Installateur mag noemen aan de eisen van de wet voldoet. Moet er in de installatie een zegel worden doorbroken, dan mag dit alleen door de Erkend Installateur worden gedaan.

Geldende eisen voor veiligheid

Gaat u toch (gedeeltelijk) zelf aan de slag, bedenk dan dat tegenwoordig een hoofdschakelaar in elke installatie verplicht is. Ook moeten er minstens twee aardlekschakelaars worden geïnstalleerd. Daarbij mogen er achter één aardlekschakelaar maximaal 4 groepen worden geplaatst. Ook komt het steeds vaker voor dat zonnepanelen op de installatie moeten worden aangesloten. De zonnestroom dient immers veilig in uw elektriciteitssysteem te worden ingevoerd. Er zijn voor zulke aansluitingen specifieke maxima opgesteld.

Veilig koken en tuinieren

Bent u van plan om (in de toekomst) elektrisch te gaan koken, vergeet dan niet het aansluiten van de noodzakelijke kookgroep of eventueel benodigde krachtgroep. Elektrisch koken vergt een bijzonder hoog wattage. Gewone groepen verzorgen een dergelijk hoog wattage niet. Ook graag uw tuinverlichting veilig van stroom voorzien? Plaats dan ook direct een aardlekautomaat in de groepenkast.

Uw UNETO-VNI installateur

Met bovenstaande tips bent u er natuurlijk nog niet. Begint het u al te duizelen, roep dan snel de hulp in van een UNETO-VNI aangesloten installateur. Elk lid van de UNETO-VNI voldoet aan zeer strenge eisen. Bovendien werkt UNETO-VNI samen met de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis. Ontstaat er onverhoopt een geschil, dan staan twee onafhankelijke geschillencommissies voor u klaar. Liever een zeker gevoel bij uw nieuwe groepenkast? Zoek dan snel de Erkend Installateur van de UNETO-VNI bij u in de buurt!

Over Homekeur

U leest dit artikel op de website van Homekeur, de specialist in het uitvoeren van bouwkundige keuringen en inspecties met meer dan 15 jaar ervaring. Gaat u een huis kopen of verkopen of wilt u weten wat de bouwkundige staat is van uw woning of welke energie besparende maatregelen u kunt nemen? Vraag dan een bouwtechnische keuring aan om te weten waar u aan toe bent.

2020-01-24T18:04:16+01:00