Zelf asbest verwijderen, mag dat en is het veilig?

Tijdens een bouwtechnische keuring door Homekeur kan aan het licht komen dat er zich asbest in uw woning bevindt. Tot halverwege de jaren zeventig van de vorige eeuw werd dit materiaal als isolatie gebruikt. U hoeft echt niet te schrikken van asbest in uw woning, uw gezondheid loopt daardoor echt geen acuut gevaar. Maar het moet uiteindelijk wel verwijderd worden. In sommige gevallen kunt u dat prima zelf doen.

Wanneer mag u asbest zelf verwijderen?

In de wet zijn regels opgenomen die aangeven in welke gevallen u zelf asbest mag verwijderen

  • De hoeveelheid asbest mag maximaal 35 m2 bedragen
  • De asbestplaten mogen niet geniet of gespijkerd zijn en ze moeten intact zijn
  • U mag asbest alleen verwijderen uit uw woning of een bijgebouw bij de woning.

In alle andere gevallen moet u voor het verwijderen van asbest een bedrijf inschakelen. Deze maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat er een grote hoeveelheid asbestdeeltjes vrijkomt tijdens het verwijderen. Dit kan namelijk ernstige gezondheidsschade veroorzaken.

Hoe weet ik of mijn nieuwe koopwoning asbest bevat?

Als u een ander huis gaat kopen, dan wilt u misschien weten of er asbest in de woning zit. Dit kunt u tijdens een bouwkundige keuring laten controleren. Dan kan er een zogenaamde asbestinventarisatie plaatsvinden. Een huis dat asbest bevat mag worden verkocht, maar het moet in de koopakte worden opgenomen die bij de notaris wordt ondertekend. Asbest moet in principe verwijderd worden maar in veel gevallen is het niet noodzakelijk om dit direct te laten doen.

Asbest beter door een vakman laten verwijderen

Als u twijfelt of u de asbest zelf mag verwijderen is het altijd verstandig om dit door een deskundige te laten doen. Deze neemt passende voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van asbestdeeltjes te voorkomen. U kunt een gespecialiseerd bedrijf eerst een inventarisatie laten doen en een offerte uit laten brengen zodat u vooraf weet wat de kosten zijn voor de asbestverwijdering.

2020-01-24T14:37:33+01:00