Woning met laag energielabel lastig te verkopen

Een woning met een laag energielabel, of een negatief energielabel, wordt steeds lastiger te verkopen. Zeker nu we te maken hebben met torenhoge energieprijzen gaat er steeds meer aandacht uit naar het energielabel, dat loopt van klasse A++++ tot en met klasse G. Een negatief energielabel geeft aan dat een woning niet energiezuinig is, waardoor de koper rekening moet houden met een hogere energierekening. Om een woning snel te verkopen is het in deze tijd zeker noodzakelijk om de woning optimaal energiezuinig te maken. Heeft u uw woning energiezuiniger gemaakt en wilt u een energielabel aanvragen voor de verkoop? Dan staat Homekeur graag voor u klaar.

Energielabel heeft sterkere invloed op de prijs

Voorheen maakten we ons allemaal niet heel erg druk om de energiekosten. Het zijn nu eenmaal vaste lasten en die moeten we betalen. Nu de energietarieven ineens torenhoog zijn staan we meer stil bij de manier waarop we energie verbruiken én bij de manieren waarop we energie kunnen besparen. Er kan flink op de energierekening worden bespaard wanneer de woning energiezuiniger wordt gemaakt. Dit is om meerdere redenen interessant. Bij verkoop van de woning blijkt namelijk dat de prijs onder invloed van het energielabel staat. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars, ook wel de NVM, wordt het prijsverschil tussen woningen met een positief energielabel en woningen met een negatief energielabel steeds groter.

Hogere prijzen voor woningen met groen energielabel

In het derde kwartaal van 2021 werd vastgesteld dat woningen met een positief energielabel gemiddeld 2 procent meer opleverden bij verkoop dan woningen met een negatiever energielabel. Duidelijk is dat dit percentage sterk gegroeid is. Inmiddels gaat het namelijk om gemiddeld 7 procent. Woningen die een positief energielabel hebben worden dus tegen een aanzienlijk hogere prijs verkocht dan vergelijkbare woningen die minder energiezuinig zijn. Hier komt nog bij dat de energiezuinigere woningen ook minder lang te koop staan.

Energielabel speelt een steeds belangrijkere rol

Mensen die een woning willen kopen kijken niet meer alleen naar de woning zelf. Steeds vaker wordt er ook bewust gekeken naar het energielabel van de woning. Is het energielabel onvoldoende naar de wens van de koper? Dan laat deze het huis gemakkelijker aan zich voorbij gaan dan voorheen. De zogenaamde energiecrisis is hier een belangrijke oorzaak van. Meer dan ooit tevoren zijn we ons bewust van de prijs die we werkelijk betalen voor energie. Een negatief energielabel kan in deze tijd zonder twijfel dé reden zijn om geen bod op een huis te doen. Hierdoor staan woningen met een slechter energielabel langer te koop. Een huis met energielabel G staat gemiddeld een maand langer te koop dan een woning met energielabel A. De energielabel A woningen worden niet alleen sneller verkocht, maar er zijn gemiddeld genomen ook veel meer (over)biedingen. Hierdoor liggen de energielabel A woningprijzen steeds hoger.

Uw woning verkopen met een energielabel

Het is voor woningeigenaren financieel voordeliger om eerst zelf de woning te verduurzamen en deze daarna met een positiever energielabel te verkopen. De woningprijs stijgt hiermee vaak meer dan dat de maatregelen hebben gekost. Wilt u uw woning gaan verkopen en heeft u de woning duurzamer gemaakt? Dan kunt u een (nieuw) definitief energielabel voor de woning aanvragen. Homekeur regelt dit graag voor u. U kunt direct uw energielabel aanvragen. Wilt u eerst meer informatie of heeft u behoefte aan een persoonlijk advies? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

2023-01-14T11:05:50+01:00