Uw woning keuren? 2021-02-16T18:55:50+01:00

Bouwtechnische keuring

Lees hier alles over het keuren van een woning

Misschien heb je het als tip gekregen van je aankoopmakelaar, of van een familielid of vriend: Verdiep je eens in een woningkeuring. Als je nog niet eerder een woning hebt aangekocht, zul je immers nog niet eerder mee te maken hebben gehad. Speciaal daarom hebben we deze overzichtspagina opgesteld om meer informatie te geven over de woningkeuring.

We geven je eerst een samenvatting van de bouwkundige keuring, vervolgens kijken we naar de inhoud van de keuring, het proces, het kostenplaatje, en het resultaat.

Wat is een woningkeuring?

Een woningkeuring (ook wel de bouwtechnische keuring of de bouwkundige keuring genoemd) geeft simpelweg meer duidelijkheid over de bouwkundige staat van een huis, als ook over de eventuele verborgen gebreken. De keuring wordt vaak uitgevoerd in opdracht van een potentiële woningkoper, die graag zekerheid wil in zijn/haar keuze om wel/niet te kiezen voor de betreffende woning.

Door wie wordt de keuring uitgevoerd?

Een woningkeuring wordt uitgevoerd door goed opgeleide inspecteurs. Vakmensen, met verstand van zaken. Systematisch onderzoeken zij de woning middels een visuele inspectie en geavanceerde meetapparatuur. De inspecteurs die werken voor Homekeur worden jaarlijks intern bijgeschoold, omdat kwaliteit en klanttevredenheid van absolute topprioriteit is voor ons bedrijf. Doordat wij werken met een groot netwerk vakmensen, hebben wij lokaal vrijwel altijd een inspecteur beschikbaar. Hierdoor krijgen onze klanten altijd een inspecteur over de vloer met verstand van de lokale situatie en bouwsituaties.

Wat wordt er precies gekeurd?

Tijdens een woningkeuring wordt heel de woning bekeken. Zowel van buiten als vanbinnen, van de kruipruimte tot de nok toe. Onze inspecteurs werken een uitgebreide lijst af, zoals onder meer de volgende elementen:

 • Constructie;
 • Trappen en hekwerken;
 • Alle sanitaire groepen;
 • De plafonds, de vloeren en de wanden;
 • Alle installaties;
 • Brandveiligheid;
 • Kruipruimte;
 • Goten;
 • Gevels;
 • Schilderwerk;
 • Houtwerk en kozijnen.

Waarom een bouwkundige keuring?

Natuurlijk is het mogelijk om een woning te kopen zonder een woningkeuring te laten uitvoeren. Er wordt dan echter wel een enorm risico genomen. Het kopen van een huis gaat namelijk om een groot geldbedrag. Het herstellen van (verborgen) gebreken gaat gepaard met snel oplopende kosten. Aan de hand van een woningkeuring krijgt de opdrachtgever een duidelijk beeld van de conditie van de betreffende woning en de eventuele kosten die gemaakt moeten worden voor het herstellen van de gebreken. Op basis van de bevindingen van de inspecteur kan er daarom een gefundeerde keuze gemaakt worden om wel/niet te kiezen voor de woning, en worden teleurstellingen achteraf sterk gereduceerd.

Wat kost een bouwkundige keuring

De kosten van een woning keuren bedragen: € 369,-. Dit bedrag is inclusief BTW. Wel stellen we een paar prijsvoorwaarden aan dit bedrag. Zo brengen we voor woningen op de Waddeneilanden een meerprijs in rekening van € 150,-. En het genoemde bedrag van € 369,- is van toepassing op woningen tot 1000m3 woninginhoud. Voor elke 100m3 bovenop de 1000m3 rekenen we een meerprijs van € 25,-, inclusief BTW.

Het is mogelijk om een woningkeuring te annuleren tot 24 uur van tevoren. Wij brengen dan geen kosten in rekening. Annuleer je een opdracht op de dag zelf, dan brengen we de kosten logischerwijs wel in rekening.

Waarom laten keuren door Homekeur?

Vakmanschap en klanttevredenheid zijn voor ons absolute topprioriteiten. Daar hebben we al onze processen op ingericht. Met resultaat. We zijn trots op onze klantbeoordelingen. Je kunt ze bekijken via deze pagina. Ons vakmanschap vertaalt zich onder andere in het volgende:

 • Onze inspecteurs gaan wél de ladder op, en indien nodig de kruipruimte in.
 • We zijn deskundig, gedreven en hebben meer dan 15 jaar ervaring in het vakgebied.
 • We zijn erkend door NHG en Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen.

Wat krijg is precies het resultaat van een woningkeuring?

De bevindingen van de inspecteur delen we met onze opdrachtgevers via een bouwkundig rapport. Hierin beschrijven we uitgebreid alle zaken die zijn geïnspecteerd, zodat jij een scherp beeld krijgt van de conditie van de betreffende woning. We beschrijven ook welke kosten je ongeveer kunt verwachten in de toekomst. Via deze link bekijk je een voorbeeldrapportage.

Hoe kan ik mij aanmelden?

Je meld je eenvoudig aan voor een woningkeuring via het formulier op deze pagina. Nadat je je gegevens hebt achtergelaten nemen we snel contact met je op om de afspraak definitief te maken. Vervolgens komt de inspecteur op de afgesproken datum en tijdstip naar de betreffende woning voor de keuring. Uiteraard kun je daar zelf ook bij aanwezig zijn. Vrij snel na deze inspectie krijg je het bouwkundige rapport digitaal van ons toegestuurd.

Verdere vragen over de woningkeuring? Neem vooral contact met ons op. Ons team helpt of adviseert je graag.