Windveer 2021-01-08T07:20:29+01:00

Windveren

Een windveer is een afwerkrand aan een kant van een dakvlak ter afdekking van de kopse kant van het pannendak (of riet). De windveer is nodig om het materiaal onder de dakafwerking tegen regen, sneeuw en wind te beschermen (wind van opzij kan dakpannen optillen).


 • In de windveren kan houtrot aanwezig zijn. Houtrot dient professioneel te worden hersteld waarna ook het schilderwerk (plaatselijk) nieuw aangebracht dient te worden.
  • Let op: houtrot kan altijd naast het gemelde ook nog aanwezig zijn op niet zichtbare plaatsen! Ook kan houtrot zichtbaar worden bij het verwijderen van verflagen.
  • Houtrot kan in het verleden ook professioneel zijn hersteld of houtrot kan ook wel/niet professioneel, maar bewust zijn verborgen.

Periodiek deskundig en goed onderhoud is van belang!

Let vooral op de verbindingen, de hoeken en naden dat deze zijn afgedicht en vocht niet kan intreden!

 • Het kan voorkomen dat onderdelen van het houtwerk van de windveren aan het delamineren zijn. Delaminatie is het verschijnsel dat de samenhang verdwijnt tussen de lagen van een materiaal dat uit meer lagen is opgebouwd. De oorzaak kan zijn een slechte hechting van de lagen door een fabricage fout of een geleidelijke vermindering van de hechting door inwerking van vocht of lucht op de lijm e.d. Delamineren van houtwerk is niet te repareren, op enig moment zullen delen van het houtwerk vervangen moeten worden. Op termijn moet dus rekening worden gehouden met kosten voor vervanging van het houtwerk.
 • De windveren kunnen met verschillende materialen zijn bekleed: (volkern) materiaal, metalen plaatmateriaal. Door deze bekleding is inspecteren van de windveren niet tot nauwelijks mogelijk
  • Voordeel van deze bekleding is dat schilderen overbodig is.
  • Het is wel belangrijk om vast te stellen of de bekleding ventilerend is aangebracht!


Wilt u een afspraak maken voor een bouwtechnische keuring?

De kosten voor een bouwkundige keuring zijn (voor woningen tot 1000 m3 inhoud) slechts €369,00 inclusief btw. Hiervoor voeren wij een uitgebreide bouwtechnische keuring uit en ontvangt u een bouwkundig rapport. Heeft u vragen? Bel tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00) 085-0653675. Wij helpen u graag verder en kunnen indien gewenst direct een afspraak met een deskundige inspecteur inplannen!

Maak een afspraak