Waterbord 2021-01-06T06:30:42+01:00

Waterborden

Een waterbord is een afdekking tegen het inregenen, het waterbord zorgt voor een afdichting tussen de windveer en de dakafdichting. Het waterbord is vaak enigszins schuin naar beneden gericht om inregenen nog meer tegen te gaan.

 • De waterborden moeten worden gecontroleerd op houtrot. Houtrot dient professioneel te worden hersteld waarna ook het schilderwerk (plaatselijk) nieuw aangebracht dient te worden.
  • Let op: houtrot kan altijd ook nog aanwezig zijn op niet zichtbare plaatsen! Ook kan houtrot zichtbaar worden bij het verwijderen van verflagen.
  • Houtrot kan in het verleden ook professioneel zijn hersteld of houtrot kan ook wel/niet professioneel, maar bewust zijn verborgen
  • Periodiek deskundig en goed onderhoud is in dit geval dus van belang! Let vooral op de verbindingen, de hoeken en naden dat deze zijn afgedicht en vocht niet kan intreden!
 • Onderdelen van het houtwerk van de waterborden kunnen aan het delamineren zijn. Delaminatie is het verschijnsel dat de samenhang verdwijnt tussen de lagen van een materiaal dat uit meer lagen is opgebouwd. De oorzaak kan zijn een slechte hechting van de lagen door een fabricage fout of een geleidelijke vermindering van de hechting door inwerking van vocht of lucht op de lijm e.d. Delamineren van houtwerk is niet te repareren, op enig moment zullen delen van het houtwerk vervangen moeten worden. Op termijn moet dus rekening worden gehouden met kosten voor vervanging van het houtwerk.

Waterborden bekleed met een andere materiaal

 • Indien de originele waterborden zijn bekleed met een (volkern) materiaal: Feit is dat een waterbord meestal niet voor niets is bekleed met een dergelijk materiaal. Het zou kunnen dat het onderliggende houtwerk niet meer in een goede conditie verkeert. De materialen achter deze afwerkingen kunnen nu niet worden beoordeeld. Indien het volkern materiaal niet ventilerend is aangebracht adviseren we het volkern materiaal waarmee het waterbord is bekleed te verwijderen en opnieuw (op rubbers) professioneel en geventileerd aan te brengen.
 • Indien de waterborden bekleed zijn met een metalen plaatmateriaal: Feit is dat een waterbord meestal niet voor niets is bekleed met een dergelijk materiaal. Het zou kunnen dat het onderliggende houtwerk niet meer in een goede conditie verkeerd.
  • Voordeel van deze volkern en metalen bekleding is dat schilderen overbodig is.
  • Zijn er gebreken aan de montage of bevestiging van de waterborden (of bekleding)? Hier kan eenvoudig herstel worden uitgevoerd. Raadpleeg een vakman.

Wilt u een afspraak maken voor een bouwtechnische keuring?

De kosten voor een bouwkundige keuring zijn (voor woningen tot 1000 m3 inhoud) slechts €369,00 inclusief btw. Hiervoor voeren wij een uitgebreide bouwtechnische keuring uit en ontvangt u een bouwkundig rapport. Heeft u vragen? Bel tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00) 085-0653675. Wij helpen u graag verder en kunnen indien gewenst direct een afspraak met een deskundige inspecteur inplannen!

Maak een afspraak