Wanneer bouwkundige keuring 2021-02-02T05:41:55+01:00

Bouwtechnische keuring

Wanneer bouwkundige keuring?

Je bevindt je in een belangrijke fase van je leven. Want je bent je aan het oriënteren op een nieuw huis. Bij zo’n grote stap in je leven komt veel kijken. Waar moet je je echt in hebben verdiept? Wanneer bouwkundige keuring? En hoe zorg je dat je geen misstap of miskoop begaat? Op deze pagina zoomen we in op het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring. En specifiek op het moment waarop je een bouwtechnische keuring laat uitvoering. Voor, tijdens of na de onderhandelingen? We zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje.

Waarom een bouwtechnische keuring?

Laten we eerst kort kijken naar het nut van een bouwtechnische keuring. Je hebt immers al genoeg (papier)zaken aan je hoofd als je een nieuw huis gaat kopen. Je hypotheek moet geregeld worden, alles moet in orde worden gemaakt voor de notaris. Misschien moet je oude huis nog wel verkocht worden. En ga zo maar door.  Daarnaast zul je misschien denken; ik zie het zelf toch ook wel als er houtrot aanwezig is? Belangrijk is echter om je te bedenken dat experts precies weten waar ze naar moeten kijken, maar ook de juiste meetapparatuur hebben om de precieze diagnoses te stellen over de staat waarin jouw wellicht toekomstige zich bevindt.

Juist deze experts zijn in staat om de gebreken vast te stellen die je zelf niet (snel) zou ontdekken. In sommige gevallen kan het gaan om serieus geld om de gebreken te herstellen. Wat zelfs als gevolg kan hebben dat je de beslissing maakt, of moet maken, om het betreffende huis niet aan te kopen.

Wie voert de keuring uit?

Enorm belangrijk dus, het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring. Voordat we verder ingaan op wanneer bouwkundige keuring moet worden uitgevoerd, eerst wat meer over wie die experts zijn die de bouwtechnische keuringen uitvoeren.

In ons geval zijn dat de experts die zijn aangesloten bij Homekeur B.V. Wij hebben een ruim netwerk met landelijke dekking. Wij werken volledig onafhankelijk en zetten ons dus voor de volle 100% in om u te voorzien van een eerlijk rapport over de bouwtechnische staat van het huis, zodat u een duidelijk fundament heeft om uw keuze te maken.

Onze experts zijn stuk voor stuk grondig opgeleid en hebben uiteraard de juiste papieren waarmee ze als expert uw mogelijk toekomstige woning kunnen keuren.

Wanneer bouwkundige keuring?

Wanneer een bouwkundige keuring laten uitvoeren? Daarmee komen we bij de kern van deze pagina. Er zijn verschillende scenario’s denkbaar voor het wanneer van een bouwkundige keuring:

  • Voordat je een bod doet
  • Wanneer je in onderhandeling bent
  • Nadat je het koopcontract hebt getekend. We lopen deze drie opties kort door met een korte toelichting.

Voordat je een bod doet

Ogenschijnlijk een goede optie. Maar niet (altijd) realistisch. Er zijn, gezien de woningmarkt, meerdere kapers op de kust en je wilt slagvaardig te werk gaan. Uiteraard zou het heel fijn zijn dat je de overwegingen uit het bouwkundige rapport kunt meenemen in het uitbrengen van je bod. Maar in de praktijk dus geen haalbare kaart.

Wanneer je in onderhandeling bent

Een keuring laten uitvoeren voordat je een bod doet is dus in de praktijk maar in weinig gevallen haalbaar. Wel kun je de keuring zo inplannen dat het precies valt in de drie dagen bedenktijd die je wettelijk hebt nadat je het voorlopige koopcontract getekend hebt. Wanneer er in die periode uit de keuring blijkt dat er veel ondeugdelijkheden worden aangetroffen, heb je de vrijheid om de koop toch niet door te laten gaan.

Nadat het koopcontract getekend is

De derde optie is om de bouwtechnische keuring te laten uitvoeren nadat je de koopovereenkomst al getekend hebt. Wel dien je dan de bouwkeuring op te nemen als ontbindende voorwaarde. Waarin bijvoorbeeld staat dat de koop niet doorgaat wanneer blijkt dat er meer dan € 2.500,- (bedrag kun je zelf vaststellen) aan kosten gemaakt moet worden voor de zogenoemde constructieve gebreken.

Wanneer bouwkundige keuring? Ons advies:

Ons advies voor het wanneer van een bouwkundige keuring is de hierboven beschreven mogelijkheid ‘Wanneer je in onderhandeling bent’. Dus probeer de keuring te laten uitvoering in de wettelijke bedenktijd van drie maanden. Uiteraard is het altijd te verstandig om de keuring ook als ontbindende voorwaarden op te nemen in het voorlopige koopcontract.

Meer weten? Neem contact met ons op. Direct een keuring inplannen? Dat kan via deze pagina.