Wanneer bouwkundig rapport 2021-02-02T05:44:33+01:00

Bouwtechnische keuring

Wanneer bouwkundig rapport?

Wanneer dien je een bouwkundig rapport in bezit te hebben? Een veel gestelde vraag. En niet altijd even makkelijk te beantwoorden. Op deze pagina zetten verschillende scenario’s op een rijtje. Zodat jij in jouw context kunt kijken welk scenario het meest van toepassing is. Maar voordat we dat doen, kijken we eerst kort naar het bouwkundige rapport zelf. Wat is het precies en wat heb je eraan?

Een bouwkundige rapport geeft alle ins en outs van een woning. Enorm handig en noodzakelijk dus als je een nieuwe woning gaat kopen. Want hoe leuk een huis ook lijkt, je wilt na aankoop niet op  verborgen gebreken stuiten die je veel geld gaan kosten. Om zeker te zijn dat je een goede koop doet, zodat je je droomhuis met een goed gevoel kunt kopen, is het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring een must-do.

Bouwkundige keuring verplicht

Er zijn zelfs situaties waarin het verplicht is om een bouwkundige keuring uit te laten voeren en een bouwkundig rapport te overleggen. Bijvoorbeeld als je gebruik maakt van de Nationale Hypotheek Garantie en uit de taxatie van de woning blijkt dat er veel constructieve gebreken zijn.

Uitvoeren bouwkundige keuring

Uiteraard voeren wij de bouwkundige keuring graag voor je uit. We hebben een landelijk netwerk aan goed opgeleide bouwkundige inspecteurs. Stuk voor stuk vakmensen. Met speciale apparatuur en software controleren we het betreffende huis op de bouwtechnische staat. Alle informatie en data verzamelen we in een rapport. Deze sturen we je snel op nadat we het huis hebben gekeurd. Doordat we een groot netwerk beschikbaar hebben, kunnen we snel een afspraak bij jou in de regio plannen. Direct een afspraak plannen? Laat dan je gegevens achter op deze pagina.

Wanneer bouwkundig rapport?

Laten we komen tot de kern van deze pagina en waarschijnlijk ook van jouw vraag: Wanneer bouwkundig rapport? Laat je de bouwkundige keuring uitvoeren voordat je een bod uitbrengt? Of toch nadat je een bod hebt uitgebracht? Zoals aangegeven. Dat is per context verschillend. Maar gezien de huidige huizenmarkt is het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring, en daarmee het ontvangen van een bouwkundig rapport, voordat je een bod uitbrengt haast onmogelijk. Mits je natuurlijk kijkt naar ander segment woning dan de doorsnee gezinswoningen. Er zijn immers zoveel kapers op de kust voor de woning die je graag wilt kopen, dat er weinig tijd te verliezen is.

Goed. Idealiter laat je dus je potentiële woning keuren voordat je een bod uitbrengt. Op basis van de uitkomsten van het rapport kun je namelijk een weloverwogen bieding uitbrengen. Wanneer dat in de praktijk niet mogelijk is, wat veelal het geval zal zijn, dient de keuring tijdens de onderhandelingen te worden uitgevoerd.

“Maar dan ben ik toch te laat?”, zul je je misschien afvragen? Gelukkig zijn daar geschikte oplossingen voor. Het is namelijk zeker mogelijk een bieding uit te brengen en zelfs een voorlopig koopcontract te tekenen, voordat de woning is gekeurd. Belangrijk is dan wel om ontbindende voorwaarden op te laten nemen in het voorlopige koopcontract.

Ontbindende voorwaarden

Uiteraard kan een aankoopmakelaar je helpen met het opstellen van ontbindende voorwaarden in een voorlopig koopcontract. Deze voorwaarden kunnen bijvoorbeeld zijn dat de koop niet doorgaat, wanneer uit het bouwkundige rapport blijkt dat er veel achterstallig onderhoud is en dat de reparatiekosten hoger dan een nader te bepalen bedrag uitvallen.

Ons advies is om te borgen dat de uitkomsten van de bouwkundige keuring worden meegenomen in het aankoopproces. De extra kosten die je moet maken om bijvoorbeeld achterstallig onderhoud te verhelpen zijn namelijk voor eigen rekening en komen dus bovenop de prijs die je voor het huis dient te betalen.

Wil je meer advies over wanneer bouwkundig rapport?

Schroom niet om ons te contacten. Als onafhankelijke bouwtechnische keuringspartij geven we je graag het allerbeste advies voor jouw situatie. Gebruik maken van onze diensten en een bouwkundige keuring laten uitvoeren? Laat dan je gegevens achter op deze pagina. Onze planningsafdeling neemt dan snel contact met je op voor het maken van een definitieve afspraak. Door ons grote netwerk hebben we vrijwel altijd iemand beschikbaar op het door jou gewenste moment. Na de keuring leveren we snel het rapport bij je op, zodat jij een goede afweging kunt maken in de aankoop van je huis!