Wanden 2020-09-01T06:40:43+01:00

Wanden in de woning

In de woning kunnen verschillende soorten wanden aanwezig zijn, zoals: beton, metselwerk, ytong, voorzetwanden, gips, hout en dergelijke.

 • Bij gipsplaat en houten wanden: Bij dergelijke wanden moet altijd rekening worden gehouden met een aantal nadelen zoals dat de geluidsdichtheid niet optimaal zal wezen en het ophangen of monteren van zaken aan de wanden alleen met speciale bevestigingsmaterialen is te realiseren.

(oudere) PVC Schroten wandafwerking

Wanden (deels of meerdere) in de woning zijn voorzien van PVC schroten, niet duidelijk is waarop deze zijn gemonteerd. Bij eventuele verwijdering van de wandafwerking moet rekening worden gehouden met onbekende materialen die tevoorschijn gaan komen. Wij adviseren om de wandafwerking te verwijderen en de wand welke tevoorschijn komt te renoveren of te vernieuwen.

 • Deze wandafwerkingen zijn over het algemeen (zeer) licht ontvlambaar en zorgen bij brand voor een enorme rookontwikkeling. Bovendien smelten de materialen snel en de brandende druppels kunnen ernstige brandwonden veroorzaken. Deze schrootjes kunnen gaan hangen of ‘knieken’ bij een brand, waardoor deze obstakels vormen bij het verlaten van de ruimte/woning.

Voorzetwanden

De originele bouwmuren zijn (deels of meerdere) voorzien van een voorzetwand. Het is niet bekend en ook niet te controleren of er wel of geen gebreken zijn aan de achterliggende bouwmuren, dit is niet gecontroleerd! Vanwege deze voorzetwanden kunnen meestal ook geen vochtmetingen worden gedaan, over zaken zoals optrekkend vocht en dergelijke kunnen dan geen uitspraken worden gedaan.

 • Bij dergelijke wanden moet altijd rekening worden gehouden met een aantal nadelen zoals dat de geluidsdichtheid niet optimaal zal wezen en het ophangen of monteren van zaken aan de wanden alleen met speciale bevestigingsmaterialen is te realiseren.

Gebreken of opmerkingen aan wanden

 • Probeer ook te kijken achter meubels, bankstellen e.d.
 • In de woning zit op verschillende plaatsen het stucwerk los. Indien dit stucwerk gaat worden hersteld kan meer stucwerk loskomen.
  • Het losse stucwerk kan worden verwijderd, hierna de wanden voorzien van een primer waarna nieuw stucwerk aangebracht kan worden.
  • Verwijderen van los stucwerk is niet altijd noodzakelijk, alleen bij onderhoud aan de wanden wordt deze onderhoudshandeling geadviseerd.
 • In de binnenmuren is beperkte scheurvorming aanwezig, deze hebben geen constructieve betekenis maar zijn het gevolg van thermische werkingen en spanningen van/in de verschillende materialen. Esthetisch herstel kan op enig moment worden uitgevoerd maar is niet noodzakelijk.
 • Op de wand zijn lekkage plekken visueel waarneembaar. Voor zover beoordeeld kan worden is deze lekkage actief en moet het achterliggende probleem per direct worden opgelost.
  • Tijdens uitvoering van de werkzaamheden kan de precieze omvang van het gebrek en de eventuele oplossing worden vastgesteld.
 • Op de wand zijn (ook) lekkage plekken visueel waarneembaar. Voor zover beoordeeld kan worden is deze lekkage niet meer actief. Esthetisch herstel kan worden uitgevoerd om de lekkage plekken weg te werken. Gebruik eerst een primer of isoleermiddel als onderlaag. Door gewone latex zal de lekkage plek vrijwel direct weer zichtbaar worden.
 • In de binnenmuren is ernstige scheurvorming aanwezig, deze zouden het gevolg kunnen zijn van constructieve afwijkingen aan de woning, fundering of bodemstructuur onder de woning.
  • Op basis van een visuele inspectie kunnen wij geen 100% zekerheid geven over oorzaak, risico’s en gevolg. Wilt u meer zekerheid dan adviseren wij meestal een vervolg onderzoek.
  • Het is niet uitgesloten dat na esthetisch herstel de scheurvorming binnen afzienbare tijd weer zichtbaar wordt.
  • Eerder herstel of verbeter werkzaamheden aan constructie, fundering of bodemstructuur kunnen niet worden beoordeeld.
  • Ervan uitgaande dat de oorzaak van de scheurvorming wordt verbeterd (of al reeds is gestabiliseerd), kan reparatie aan de scheurvorming worden uitgevoerd. Omdat dit ernstige scheurvorming betreft moet eventueel metselwerk worden verwijderd en nieuw metselwerk (vertand) worden aangebracht. Laat u door een deskundige aannemer adviseren!
 • De binnenwanden zijn niet allemaal optimaal bevestigd, de precieze oorzaak hiervan is niet duidelijk en kan pas worden vastgesteld als de wandbeplating of gipsplaten zijn verwijderd. Het zou kunnen dat onvoldoende framewerk aanwezig is en/of dat dit frame niet correct is bevestigd. Omdat dit niet echt een constructief probleem is kan wat ons betreft de huidige situatie gehandhaafd blijven.

 

Open chat
Whatsapp contact
Powered by