Vloerverwarming in huis: 4 controlepunten

Bij het kopen van een nieuw huis, speelt de soort verwarming een belangrijke rol. U wilt waarschijnlijk een gelijkmatige verdeling van de warmte die bovendien energiezuinig wordt opgewekt. Vloerverwarming is dan een geschikte kandidaat. Doordat de warmte via een groot oppervlak wordt verspreid, kunt u de thermostaat lager zetten dan bij een reguliere centrale verwarming.
Voordat u tot aankoop van een huis met vloerverwarming overgaat, dient u echter wel op de volgende zaken te letten. Wij geven u 4 aandachtspunten.

1. Type vloerverwarming

Allereerst speelt de manier waarop de warmte wordt opgewekt een belangrijke rol als het om energiebesparing gaat. Er bestaan namelijk twee soorten vloerverwarming: elektrische en watervoerende. Voor een lagere energierekening kunt u het beste voor de laatste variant kiezen. Ook bestaan er open en gesloten systemen. Wanneer de buizen van de vloerverwarming rechtstreeks zijn aangesloten op de warmtebron spreekt men van een open systeem. Wanneer dat niet het geval is dan gaat het om een gesloten systeem. Hierbij wordt een warmtewisselaar gebruikt.

2. Let op de soort vloer

Vloerverwarming werkt het beste onder een niet isolerende vloer. Met een dik tapijt heeft u dus minder profijt van de warmte. Ook karpet is niet een goede combinatie met vloerverwarming. Plavuizen en tegels zijn de beste opties. Ook zijn er tegenwoordig laminaatvloeren beschikbaar die geschikt zijn voor vloerverwarming.

3. Ligging van de buizen

Hoe dieper de buizen in de bodem liggen, hoe minder warmte ze afgeven in uw huis. Maar ook mogen ze niet te dicht tegen de vloer aan liggen, omdat er dan temperatuurverschillen kunnen ontstaan. Bovendien zijn ze dan mogelijk zichtbaar via verdikkingen in de vloer.

4. Eén of meerdere thermostaten

Is de vloerverwarming in meerdere ruimtes beschikbaar en wilt u de temperatuur per kamer kunnen aanpassen? Dan heeft u meerdere thermostaten nodig. Anders zal de temperatuur zich in de andere vertrekken aanpassen aan het aantal graden die zijn ingesteld voor de huiskamer.

Kies voor een bouwtechnische keuring

Wanneer u een huis gaat kopen, komt er veel op u af. Met een bouwtechnische keuring weet u hoe u potentiële huis er technisch voor staat. Ook de vloerverwarming checkt onze inspecteur. Wilt u meer informatie over onze diensten? Neem gerust contact met ons op.
2020-01-24T18:14:26+01:00