Vier problemen in vrijwel iedere kelder

De kelder wordt vaak standaard gezien als vochtige ruimte, en dit is natuurlijk niet voor niets. Vrijwel iedere kelder heeft een vochtprobleem, maar de oorzaak is zeker niet altijd gelijk. Zo zorgt een slechts drainage vaak voor vochtproblemen in de kelder. Dit probleem kan relatief eenvoudig worden verholpen door de waterleiding of afvoer te vervangen of repareren. Er zijn meer veel voorkomende vochtproblemen in kelders die relatief eenvoudig te verhelpen zijn.

Welke problemen zien wij tijdens een bouwtechnische keuring?

Homekeur voert bouwtechnische keuringen uit, waarbij wij een woning van dak tot kruipruimte aan een inspectie onderwerpen. Vochtproblemen in de kelder zorgen voor verdere problemen en moeten daarom opgelost worden. U wilt niet met kosten te maken krijgen die u had kunnen voorkomen. Wij hebben net al één van de meest voorkomende oorzaken genoemd, namelijk de slechte drainage. Graag benoemen wij nog 4 veel voorkomende problemen die wij in vrijwel elke kelder tegenkomen.

1. De aanwezigheid van grondvocht

Grondvocht kan voor vervelende problemen zorgen bij een hoog grondwaterpeil. Bij de bouw van veel kelders is geen rekening gehouden met de noodzaak om grondwater tegen te gaan. Grondwater zorgt voor optrekkend vocht, waardoor het uiteindelijk ook in de muren van de woning terecht kan komen. Dit zorgt voor poreuze muren. De makkelijkste manier om een probleem met grondwater op te lossen is het toe laten passen van waterafstotende injectiegel in de muren om deze te beschermen tegen het optrekkend vocht. Ook is een verlaging van het grondwaterpeil mogelijk.

2. De kim lekkage

Wanneer de grond en de muur slecht met elkaar zijn verbonden, dan ontstaat er vocht in de kelder. We spreken dan van een zogenaamde kim lekkage. Het is een probleem dat maar al te vaak niet of onvoldoende tijdig wordt opgemerkt. Een kim lekkage kan worden opgelost door de kim te repareren, waarbij er tussen de muur en de grond een verbindingsrand wordt gerealiseerd. Deze methode wordt vaak gecombineerd met waterafstotende gel.

3. De aanwezigheid van condens

Condens is een verschijnsel dat we maar al te vaak tegenkomen tijdens de bouwtechnische keuringen die wij uitvoeren. Slechte ventilatie en een verschil in temperaturen zorgen voor het ontstaan van condens, dat we vooral ook kennen van beslagen ruiten. Door te zorgen voor een goede ventilatie en een constante temperatuur in de kelder kunt u condens en de bijbehorende vochtproblemen in de kelder voorkomen dan wel oplossen.

4. Problemen door doorslaand vocht

Vocht zorgt op den duur altijd voor problemen, en deze problemen groeien. Doorslaand vocht kan grote en zeer vervelende gevolgen voor de woning hebben. We zien dan ook veel problemen als gevolg van doorslaand vocht vanuit de kelder. U kunt hierbij denken aan schimmel, afbladderend schilderwerk, loslatend stucwerk en behangwerk, loslatende plinten en scheuren in de wanden van de woning. Voorkom doorslaand vocht door vochtproblemen in de kelder zo snel mogelijk aan te pakken, bijvoorbeeld door het toepassen van de injecteermethode.

Voorkom kosten door onverwachte vochtproblemen

Vochtproblemen leiden vroeg of later altijd tot kosten. Wanneer een woning vochtproblemen heeft, dan wilt u dit weten voordat u de woning koopt en het niet pas ontdekken na aankoop van het huis. Door een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren door Homekeur heeft u altijd zekerheid en kunt u onverwachte kosten voorkomen. U kunt direct een afspraak bij ons maken. Wilt u eerst meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

2022-04-27T20:37:36+01:00