Plaatmateriaal van hout wordt in de praktijk vaker op een verkeerde manier verwerkt. Uiteindelijk leidt dit in veel gevallen tot schade en de kosten voor het verhelpen van de schade kunnen flink oplopen. Bent u van plan een woning te kopen? Dan is het goed om het houten of houtachtige plaatmateriaal goed te laten controleren. Homekeur voert deze controle graag uit tijdens een bouwkundige keuring.
Zo kunnen wij u altijd zekerheid bieden over de actuele staat van het plaatmateriaal, zodat u precies weet wat u te wachten staat. Wij vertellen u graag meer over de schade die ontstaat door een onjuiste verwerking van houten of houtachtig plaatmateriaal.
Wat voor schade ontstaat bij onjuiste verwerking?
In de praktijk gaat het op twee punten vaak mis wanneer we kijken naar het verwerken van houten plaatmateriaal. We hebben het dan over een gebrek aan dilateren en een gebrek aan ventileren. Uiteindelijk wordt hierdoor schade veroorzaakt. Wanneer er geen dilatatie wordt aangebracht, dan ontstaat er vaak verf- en vochtschade. Door het ontbreken van een dilatatievoeg gaat de plaat delamineren. Wanneer een hoek niet goed wordt afgerond, dan ontstaat er een slechte kantendekking. Hout is een materiaal dat werkt en bij deze werking zal de verflaag gaan scheuren. Hierdoor ontstaan er openingen voor vocht om het hout binnen te dringen en schade te veroorzaken.
Waarom is ventilatie zo belangrijk?
Op het gebied van ventilatie zijn er twee zaken waar bij de verwerking van houten platen goed rekening mee gehouden moet worden. Op de eerste plaats is dit het openhouden van zowel de bovenzijde als de onderzijde. Daarnaast is dit de richting van het regelwerk. Regelwerk met een dikte van minimaal 22 millimeter dient altijd te worden aangebracht in verticale richting, omdat de gevel in horizontale richting niet goed ventileert. Bij een slechte ventilatie ontstaan er blaasjes op het houten plaatmateriaal. Dit gebeurt gemiddeld na 24 maanden. Is verticaal regelwerk niet mogelijk, dan is het goed om te kiezen voor dubbel regelwerk om schade te voorkomen.
De meeste fouten worden gemaakt bij kleinere klussen
Opvallend is het wel dat een onjuiste verwerking van houten plaatmateriaal niet vaak voorkomt bij grotere projecten, zoals gevelprojecten, maar dat zij juist de kop opsteken bij kleinere klussen. Hierbij valt te denken aan het vervangen van boeiboorden, waarbij de boeiboorden in veel gevallen tegen elkaar aan worden gezet. Deze keuze wordt vaak gemaakt met het oog op de uitstraling, maar het is in geen geval een keuze die aan te raden is. Er kan namelijk vocht tussen de twee platen terecht komen, waarna het vocht geen mogelijkheid meer heeft om weg te trekken. Het is belangrijk om 10 millimeter ruimte te laten tussen twee platen.
Controle van houten plaatmateriaal
Er kan relatief snel schade ontstaan wanneer houten plaatmateriaal op onjuiste wijze wordt verwerkt. Wanneer u een woning koopt, dan wilt u zeker zijn dat aanwezige houten platen op de juiste wijze zijn verwerkt en dat deze van hoge kwaliteit zijn. Tijdens een bouwkundige keuring door Homekeur wordt houten plaatmateriaal altijd onder de loep genomen. Onze bevindingen verwerken wij voor u in een bouwkundig rapport. Wilt u een bouwtechnische keuring uit laten voeren door ons? Plan dan online uw afspraak in. Natuurlijk kunt u voor meer informatie of advies altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.